Касационният съд в Рим потвърди присъдата от две години затвор за родителите на 17-годишната Елеонора Ботаро от Падуа.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

Момичето почина от левкемия през 2016 г. Семейството ѝ е осъдено за непредумишлено убийство, защото отказало на дъщеря им да бъде направена химиотерапия, въпреки лекарските предписания. Болното момиче се доверявало изцяло на думите на родителите си Лино и Рита, които били противници на традиционната медицина. Вместо това те следвали така наречените "методи Хамер", според които тумор се лекува с витамин C и с психотерапия. Според лекарите, ако на Елеонора била приложена химиотерапия, е имала 80 на сто шанс да оздравее.

След диагноза рак и почти нулев шанс за бременност, сбъдна се една мечта за бебе

Според италианските медии Касационният съд сега е потвърдил присъдата на първа инстанция на родителите. Магистратите от Падуа аргументирали решението си с това, че правото на живот или смърт на детето не е в ръцете на родителите, които са пазители на живота на рожбите си и имат задължението да го защитават, съобщава щореспондент на "24 часа".

Д-р Георги Стаменов: Яйцеклетки, сперматозоиди и рак — писма от бъдещето

Въпреки че навремето съдът назначил жена, която да се грижи за интересите на момичето, тя стигнала до извода, че то било 100% повлияно от убежденията на родителите си. Те вярвали, че химиотерапията е отровна и това внушили и на Елеонора.

КАЛКУЛАТОР ЗА ПОЛА НА БЕБЕТО

Елеонора починала през 2016 г., като майка ѝ и баща ѝ не позволили дори прилагането на болкоуспокояваща терапия. Те искали за дъщеря си само иглотерапия и витамин C.

Източник: https://www.dnes.bg/