Може би забелязвате, че след изцеждането на кърма отгоре в шишето остава бял слой, а долната част изглежда синкава. Някои млади майки се притесняват дали това не означава, че майчиното мляко бързо се е развалило.

Няма основание за тревога. Това е напълно нормално. Че съставните части на млякото се разделят, е известно от кравето мляко, но при него това е признак за вкисване. Ако кравето мляко не се подлагаше на обработка (хомогенизиране или пастьоризиране), този процес би настъпвал точно като при кърмата много по-рано, без то да се развали веднага. Бързото отделяне на тежката, съдържаща мазнини част от останалата кърма няма нищо общо с качеството.



И цветът на кърмата се отличава от цвета на кравето мляко – това проличава особено когато тя се събира. Тя изглежда синкава или жълтеникава, но различният цвят също не е причина за безпокойство. Майчиното мляко е годно шест до осем часа при стайна температура, а в хладилника (при 0 до 4 ºС) – дори до седмица, а във фризера (при – 18 ºС ) - до 6 месеца.