Бебетата се появяват на този свят, използвайки максималния капацитет на гласа си – с цяло гърло. В началото всички техни викове може би не звучат като музика, но те наистина са първите признаци на вродената музикалност на детето. Точно както трябва да бърборят, за да развият говора, бебетата трябва да „бръмчат”, за да се научат да пеят. Малките се раждат с естествена способност да правят музика, независимо дали гукат, пищят, плачат или се кикотят. 

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Всички ние сме свързани с музиката по природа. Проучванията показват, че дори най-малките бебета могат да реагират на промените в темпото, в обема и мелодията, и да усещат кога песента ще свърши. В тези случаи можем да видим със собствените си очи способността на децата ни да чуват и реагират на музиката – дори когато са само на няколко дни.

Когато започне песен, движенията на бебето често се променят с нея. То започва да се движи в такт с мелодията или става напълно неподвижно, сякаш слуша музиката. Когато песента спре, моделът на движение на мъничето често се променя в отговор. Понякога децата реагират по този начин, дори когато спят. 

С течение на времето реакциите на детето към музиката стават все по-осъзнати и организирани. Когато танцувате с бебето си, люлеете се с мелодията или тактувате в ритъм, му помагате да изгради „памет на тялото”. След време то ще може да си „припомни” това и да отговори самò на музиката. Бавно, но сигурно, движенията му ще започнат да кореспондират на ритъма, който чува. 

5 СЪВЕТА ЗА УСПЕШНО ЗАЧЕВАНЕ

Понякога е трудно да се разпознае музикалното поведение при малки бебета. Те със сигурност не пеят като нас! По-долу са изброени често срещани реакции на малчуганите към музика.  

  • Усмихва се, кикоти се, гука и всичко това се увеличава по интензивност, когато музиката спре. Това е сигнал, че бебето ви вероятно иска да му попеете още малко!
  • Гукащи звуци, които съответстват на музиката, която чува, особено в края на песните. То „пее“ с вас!
  • Очите „светят“, променят фокуса или се насочват към източника на звука. Това ви казва, че вашето бебе слуша ангажирано и внимателно. Продължавайте да пеете!
  • Крачетата ритат, ръцете махат, тялото се движи ритмично. Опитайте да повторите движенията. Вероятно наблюдавате първите опити на бебчо да „танцува“, така че подкрепете го!
  • Смуче или движи езика си в „ритъм“. Дори когато устата му е заета с нещо друго, то продължава да имитира музиката. Не спирайте да пеете, докато храните мъничето! 

Ако бебето гука, гукайте в същия тон. Ако почуква по столчето, включете се със стабилен ритъм. Да ангажирате детето по този начин ще донесе повече от съпреживяване на връзката ви. Това ще подсили музикалните усещания на детето и ще формира слух и естетически нюх. Всъщност тези занимания са първите сериозни музикални уроци на бебето ви! Забавлявайте се и внесете повече музика в ежедневието на своето дете, това ще е полезно!