Вече сте се прибрали от родилното и сте спокойни, че най-страшното е минало. Държите в ръцете си своето съкровище и нищо и никой не може да наруши тази симбиоза между майка и бебе. Но докато се наслаждавате на тези безценни моменти на близост, от време на време в главата ви нахлуват като неканени гости някои страховити мисли – „Не чувам дишане! Дали не е спряло да диша?! Да се обадя ли на лекаря?” или „Ами ако докато спи, си глътне езика?”, или може би „Защо плаче толкова дълго, след като е нахранено, сигурно е болно?”. В тези случаи най-важното е да запазите спокойствие! Запомнете – ако сте паникьосани, няма да можете да помогнете на бебето! За ваше успокоение ви предлагаме кратък справочник на най-честите здравни проблеми през първата година от живота на бебето, както и полезните съвети на д-р Светлана Йорданова, педиатър в 15-и ДКЦ, София. "9 месеца" (@spisanie9meseca)

Проблем 1: конюнктивит

Как да го разпознаете. Ако от 1-вия до 30-ия ден след изписването на бебето от родилното отделение във вътрешния назален ъгъл на окото му се появи секрет, най-вероятно се касае за вътреболнична инфекция.

Какво трябва да направите. Почиствайте внимателно от външния към вътрешния ъгъл на окото с памуче, напоено във физиологичен разтвор или в преварена вода.  Това трябва да се прави само с едно движение, без да се търка и да се обръща посоката. Много майки са чували и опитват да лекуват окото с капки кърма, но засега няма доказателства, че този метод помага. Не е доказано и че вреди, затова можете да опитате, съветва д-р Йорданова.

Проблем 2: запушено носле

Как да го разпознаете. Краищата на ноздричките се зачервяват, бебето диша трудно и шумно, спи с леко отворена уста, при хранене не може да поема добре гърдата или биберона.

Какво трябва да направите. Добре е да имате ампули с чист физиологичен разтвор, с които се правят промивки на носните входове. Като част от тоалета на бебето почистването на носните каналчета може да се извършва по няколко пъти дневно, особено преди кърмене, за да може бебето да диша по-лесно през нослето, докато се храни.

Проблем 3: млечница

Как да го разпознаете. Ако бебето е сучело без проблем и изведнъж започне да плаче, да се дърпа, да се държи неспокойно и нервно, това може да се дължи на т.нар. „млечница”. Ще я разпознаете, като обърнете лигавицата на устната кухина или с пръст леко я разтворите и видите бели полепнали петна, които са здраво сраснали и не могат да се отстранят. В никакъв случай не трябва да се опитвате насилствено да премахвате упоритите налепи, тъй като това може да причини кървене.

Какво трябва да направите. Има различни ефикасни и щадящи медикаменти, които вашият педиатър ще ви изпише. Може да предотвратите появата на неприятните гъбички, като давате по малко вода на детето си след кърмене. Целта е да се изплакне устата и по този начин да не се създават благоприятни условия за развитието на млечницата.

Проблем 4: пъпчици по лицето

Как да го разпознаете. Често в средата или към края на първия месец по лицето на бебетата много често се появява т.нар. „акне на новороденото”. То се дължи на хормоните, преминали от майката към бебето. Обратимо е и не е нещо сериозно, което да се нуждае от специално третиране. Обикновено пъпчиците са разположени в горната част на лицето, но може да обхващат и зоните на окосмената част на главата, зад ушите, по врата и горната част на гърдичките. Обривът може да се задържи месец-два, но не трябва да е повод за притеснения.

Какво трябва да направите. Бебенцата обикновено имат доста суха кожа, което налага използването на дълбоко овлажняващи мазила и млека, особено през летния и зимния сезон, когато по гънките на ръцете и краката се получават малки рагади. Това обаче е нормално само за първия месец от живота на пеленачетата. Ако след този период  по кожата на бебето се появят обриви и зачервени участъци, които се лющят и влошават от намокряне, т.е. стават по-зачервени и по-сухи, това вече е симптом на атопичен дерматит.

Проблем 5: учестено дишане

Как да го разпознаете. При бебетата сърдечната честота е по-висока, така че най-вероятно няма повод за притеснения.

Какво трябва да направите. В случай че се притеснявате дали дишането и сърдечната честота на детето ви са нормални, най-добре е да се консултирате със специалист, тъй като при новородените техните показатели са различни от тези на възрастните.

Проблем 6: връщане на храна 

Как да го разпознаете. Ако детето ви връща една-две супени лъжици мляко, което се стича по ъгълчето на устата, най-вероятно това е резултат от преяждане и се дължи на факта, че мускулът, който затваря стомахчето, все още не е заякнал. В този случай по-голям е рискът от развитие на инфекции в устната кухина. Ако обаче след хранене детето ви повръща на фонтан и на разстояние от тялото си 2–3 пъти дневно и спре да наддава, обърнете сериозно внимание, защото има риск от т.нар. стеноза на пилора, която изисква спешна медицинска намеса. Ако повръщането се появи при по-големи кърмачета, има риск от развитие на гастро-езофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ).

Какво трябва да направите. Ако детето ви повръща често и не наддава, задължително се консултирайте с вашия лекар!

Проблем 7: колики

Как да го разпознаете. Коликите са едни от най-честите стомашни проблеми. Има доста научни обяснения за техния произход, но досега няма единно становище. Предполага се, че най-вероятно те се дължат на привикването на червата към новата среда.

Какво трябва да направите. При третиране на коликите най-важно е родителите да са по-търпеливи. Прегръщането на детето, топлите компреси на коремчето и лекият масаж са чудесни средства за облекчаване на състоянието. Ако мъничето е на кърма, желателно е майките да се опитат да бъдат по-наблюдателни, за да могат да разпознаят „вредната” за детето им храна и да я изключат от менюто си. Ако все пак се наложи медикаментозно лечение, добре е да се използват хомеопатични препарати и пробиотици.

Ако коликите не се повлияват от нищо и са съпроводени с обрив по тялото на бебето, ако забележите в изхожданията кръвенисти жилки или прекалено много слуз, ако има упорит запек, ако един или и двамата родители имат анамнеза за някакво алергично заболяване, може да се предположи непоносимост у детето към протеините на кравето мляко – заболяване, което през последните години е често срещано. За да се избегне рискът от усложнения, майката трябва да спре да приема всички млечни продукти, които съдържат протеини на кравето мляко.

Проблем 8: запек

Как да го разпознаете. Ако детето ви се буди със силен рязък плач, след което постепенно се успокоява и отново заспива, ако отказва да се храни и се чувства некомфортно, най-вероятно това се дължи на запек. Обикновено кърмачетата не страдат от запек, по-често той е проблем при децата, които са на адаптирано мляко. Сериозно внимание трябва да се обърне в случаите, при които за три-четири дни има само едно изхождане.

Какво трябва да направите. Ако детето е на кърма, желателно е майката да включи в менюто си храни, богати на фибри, сурови плодове и зеленчуци, достатъчно течности. За да стимулирате перисталтиката на пеленачето, можете да правите масаж на коремчето по посока на часовниковата стрелка с леки притискащи движения. Подходяща е и гимнастиката със свиване и отпускане на крачетата – тя има за цел да стимулира отделянето на газове.

Друг начин да подпомогнете изхождането е с помощта на термометър (но не живачен!). Почиствате тънката предна част на термометъра със спирт, намазвате я с кремче против подсичане на дупето и пъхате внимателно, като от време на време раздвижвате надолу, нагоре и настрани с цел да раздразните рецепторите на ануса. Механичното дразнене води рефлекторно до евентуално изхождане. 

Глицериновите супозитории са другият безвреден вариант за третиране на запек. В България обаче те се продават в по-голям грамаж, поради което трябва да се разделят на три дози.

Проблем 9: температура

Как да го разпознаете. Температурата е естествен начин на организма да пребори инфекцията. По правило няма поводи за притеснение, ако температурата не надвишава 38°C. Достатъчно в случая е да следите състоянието на бебето и да не спирате да му давате течности, за да не се обезводни.

Какво трябва да направите. Ако все пак температурата превиши 38°С, можете да опитате да я понижите по механичен начин – намокрете чаршаф със студена вода, изстискайте го, след което съблечете детето голо и го завийте с него. Въпреки че процедурата не е приятна за детето и то може да плаче, за да има ефект, трябва да се прави 3–4 пъти дневно за по 2–3 мин. Другият трик е детето да се сложи във вана, в която първоначално температурата е 37–38°С, като постепенно се добавя студена вода. Могат да се правят и частични компреси на ръцете, краката, подмишниците и т.н. И все пак, ако се налага, могат да се дадат и медикаменти. Обикновено в тази ранна възраст специалистите препоръчват свещички – те имат бърз и дълготраен ефект.

Проблем 10: детето си е глътнало езика

Как да го разпознаете. Няма такова нещо. Просто коренът на езика пада навътре и запушва дихателната тръба. В медицината това състояние се нарича респираторно-афективен гърч. Обикновено започва с плач. Винаги има провокираща емоция, която да доведе до този процес. Бебето вдишва, но издишвайки, забравя да поеме отново въздух. В резултат то може да полилавее, да побелее и дори да колабира (за момент да изгуби съзнание и да припадне). Може да обърне очите и да има леки потрепервания на крайниците.

Какво трябва да направите. Най-важно е да запазите спокойствие, да огледате устната кухина и ако няма хранителни частици, да духнете рязко в лицето на детето или леко да го раздрусате. Мъничето инстинктивно ще поеме въздух и ще излезе от това състояние. Понякога бебето само успява да се справи с проблема и след това се чувства добре и заспива. Разбира се, най-добре е след подобен случай да отидете на преглед и да се консултирате с детски невролог. Трябва да се направи ЕАГ, за да сте абсолютно сигурни, че не се касае за някаква форма на епилепсия.