Болките в корема при детето са израз на проблеми от различен характер. Най-често те са в средата на корема, където има много нервни клетки. Причините са различни. Често помагат чай от лайка, четене на приказки и успокоителни думи. Болките започват в ранна възраст с коликите и продължават в детската градина и в училище. Може да се придружават от разстройство, запек, непоносимост към някои храни и неприятното възпаление на апендикса.

Газове

На две-три седмици може да се появят колики, които изчезват на третия-четвъртия  месец. Педиатрите не са обяснили досега на какво се дължат тези болки, които тормозят много бебета, а други порастват без тях. Може би защото почти винаги съвпадат множество причини. Животът за малките е сложен, изпълнен с много дразнения, много впечатления и проблеми с храносмилането. Когато плачат от болки, те гълтат допълнително въздух и това усложнява още повече дразненето в корема.

Защо е толкова важно да имаме второ дете

По-важно е да се облекчат оплакванията чрез топлина и телесен контакт. Могат да помогнат и капките, които намаляват въздуха в червата и успокояват корема. Помагат и масажът на коремчето в посока на часовниковата стрелка и евентуално коригирането на храната на кърмачката, като се избягват бобовите ястия.

Запек

Първото пюре също може да раздразни стомаха. Затова специалистите препоръчват тиква и пащърнак и избягване на морковите, които запичат. Най-често запекът преминава, когато малките започнат да се хранят на масата заедно с големите. При запек изхождането е болезнено и детето го задържа, с което положението се усложнява  и запекът става хроничен. Помагат пиенето на повече течности, балансираното хранене, хапването на повече плодове (без да се белят) и зеленчуци, готвенето със зехтин. Детето трябва да играе повече, защото раздвижването подобрява храносмилането. При упорит запек е необходима и консултация с педиатър за евентуално предписване на слабително средство.

Разстройство 

Най-често разстройството е безобидно. Ако детето пие достатъчно течности и пишка нормално, родителите могат да се осланят на собствените му защитни сили. Добро средство е чаят от лайка.

57-годишна жена стана майка на момченце

Обикновено детето отказва да се храни, което не е повод за тревога. Освен това стомахът понася по-добре нетлъста храна. Ако до два дни разстройството не мине или ако детето е отпаднало, трябва да се потърси помощта на педиатър. Бебетата с разстройство без отлагане трябва да се консултират с лекар.

Дифузни болки

Ако болките са упорити и детето е малко, трябва да се потърси помощта на специалист. Важно е да се изключат дразнене на апендикса, хронични възпаления или непоносимост към някои храни.

Ако не могат да се открият органични причини за болките, полезно е родителите да водят дневник, като записват кога се появяват болките, има ли конфликтни ситуации в детското заведение, много натоварен ли е денят на малкото и има ли то често нужда от почивки. Детето трябва да се наблюдава по-внимателно, да му се дава успокоителен чай и да му се почетат любимите му приказки.