Текст: Драгомира Иванова

Най-големият ни страх, когато температурите паднат, е от простуда. Простудата само улеснява възникването на заболяването и е причината то да протече по-тежко. Най-добрият начин да я предотвратим е закаляването. Родителите навличат децата със 100 ката дрехи, опаковат ги като луковици, затварят херметично прозорците на дома – да не стоят „на течение”, и избягват да ги водят навън, щом температурата е около нула. Студът обаче не е виновен нито за грипа, нито за простудите. Виновна е неадекватната реакция на разглезения ни организъм. Затова, въпреки страховете, ежедневната разходка в парка или планината не бива да се спестява. Единственото условие е да пазите краката на малките сухи и топли, защото те са причина за възпаление на гърлото и за цистити. Ако разберете, че са поизстинали и студени, щом се приберете от разходка, затоплете детето. Разтрийте крачетата със спирт, обуйте топли чорапи и му дайте чай от малинови листа. Той помага за затоплянето.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

При бебетата температурата на носа е индикатор за състоянието им. Ако той изстине, време е да се приберете у дома. Иначе, добре опаковани в количките, и те трябва да получат дозата си свеж въздух и дневна светлина, независимо от градусите навън, казва д-р Атанас Михайлов – лекар хомеопат и фитотерапевт с 28-годишна практика.

Закалените деца при охлаждане по-рядко се разболяват, а ако заболеят, прекарват болестта по-леко и без усложнения. Организмът им притежава по-големи възможности за справяне с простудата и повече защитни сили. Малките по-бързо започват да произвеждат необходимата топлина, когато се намират на студено, по-бързо свиват кръвоносните си съдове и предотвратяват охлаждането на организма. Всяко бебе, родено с нормално тегло, което наддава добре и не е болно, може и трябва да бъде закалявано. Това ще го направи по-здраво, ще подобри апетита му и ще се отрази благоприятно върху цялостното му развитие. Има няколко правила, които е добре да спазвате, ако искате закаляването да доведе до желаните резултати.

Постепенност

Рязкото охлаждане, към което детето не е свикнало, може да причини заболяване. Преходът от по-слаби към по-силни и от по-краткотрайни към по-продължителни процедури трябва да става постепенно.

Системност

Закаляването е полезно, ако се прави непрекъснато целогодишно. Ако се спре за 3–4 седмици, полученият дотогава ефект ще се загуби. През лятото може да се правят въздушни и слънчеви бани, газене във вода, обливане със слънчева вода. През зимата и през по-хладните дни – въздушни бани на закрито, обливане или обтривания на крачетата, а през цялата година – разходки на чист въздух, спане при ниски температури и на отворен прозорец.

Индивидуален подход

Всяко дете понася закаляването по различен начин в зависимост от здравословното състояние и от начина на отглеждането му. Преди да започнете закаляването, посъветвайте се с лекар, който ще прецени коя процедура е най-подходяща за вашето дете. Ако малкото изпитва удоволствие при закаляването, ако го очаква с нетърпение и радост, продължавайте да го прилагате.

ЗАЩО Е ТОЛКОВА ВАЖНО ДА ИМАМЕ ВТОРО ДЕТЕ

Ако то настръхва или плаче, не настоявайте, а намалете закаляването, независимо че не сте стигнали желания от вас резултат.

Температура в стаята

Бебетата с тегло под 2,5 кг не разполагат с добра система за регулиране на телесната температура. Но когато малкото стигне 4 кг, се натрупва подкожна мазнина, която помага за задържането на топлината. При хладно и студено време най-добрата температура е 16 градуса. Новородените не бива да спят в близост до климатик или печка, защото телесната им температура може да се понижи или повиши до опасни стойности. Когато времето е студено, във въздуха има по-малко влага. Изкуствено загрят, той става още по-сух, като това може да намали издръжливостта на бебето към инфекции. Много родители са склонни да държат децата си в прекалено топли стаи с дебели завивки и после се чудят защо малкото развива топлинна алергия дори през зимата.

Извеждане на бебето на чист въздух

Смяната на въздуха и на температурата се отразява добре на всяко детенце. Влажният студен въздух предизвиква по-силно усещане за студ от сухия въздух със същата температура. Дори при по-ниски температури кърмачето с тегло около 6 кг ще се чувства удобно на слънце и завет, ако е облечено подходящо и предварително закалено.

Добре е да знаете!

UV лъчите могат да увредят очите и кожата на малките деца дори в облачни дни, предупреждават лекарите. Затова съветват – преди навършване на 2 години по-добре закалявайте детето с планински въздух и разходки, а когато малкото укрепне, можете да включите слънчевите лъчи и морето.

СЪВЕТИ ОТ Д-Р АТАНАС МИХАЙЛОВ

Обливайте краката със студена вода вечер

Добре е закаляването, което сме започнали от есента, да продължи независимо от застудяването. Важно е да е внимателно и умерено, но постоянно. За малките деца е добре да се започне с обливане само на краката. Може да им измислите игра – вечер 3–4 минути разходка из вана, пълна със студена вода.

Чай от малинови листа

Чаят от малинови листа затопля. Помага и при температура, като плавно я понижава. За да приготвим чай, добре е малиновите листа да не се варят, а да се запарят. Две супени лъжици се запарват за 10–15 минути в половин литър вряла вода. Чаят се прецежда и се разпределя на 3–4 порции през деня. На по-малки деца се дава половин или една трета от тази доза.

20 капки клеева тинктура

Прополисът или клеевата тинктура е добър имуностимулатор. През зимния сезон може да подсилите защитата с един прием всеки ден. Възрастните да пият 20–25 капки, разредени във вода или някакъв сок. За деца дозата е 1–2 капки на прием за всяка година живот. Тригодишно дете например ще получава 3–6 капки с малко сок, мляко или вода. Добре е клеевата тинктура да се дава сутрин, преди да го заведем на детска градина.

Лъжица рибено масло на ден

Рибено масло по 1–2 ч.л. ежедневно осигурява сериозна подкрепа на имунната система на децата. Най-добре е то да се приема по време на хранене и да се провеждат курсове с него 3 пъти годишно по един месец. Най-болното време по отношение на грип и простуди е около Нова година. Затова е разумно да направим един едномесечен курс тъкмо сега. Ако започнете през декември, ще завършите в края на януари и ще се подготвите за грипния сезон. При възрастни дозата е 15–30 мл ежедневно.

РАЗБЕРИ КОГА Е ТВОЯТ ТЕРМИН

Пробиотиците – живата храна

Пробиотиците са жива микробиална храна, която има положителен ефект и подобрява микробиалния баланс в организма, като дава на децата допълнително млечно-кисели бактерии в концентриран вид. Ако сме били на антибиотично лечение, добре е да направим поне 10-дневен възстановителен курс с пробиотик.

Започнете деня с чаша морковен сок

Известно е, че каротинът увеличава количеството на имуноглобулини тип А, отговарящи за местния имунитет. Каротин се съдържа в оранжевите и тъмнозелените плодове и зеленчуци. Затова е добре денят на малчугана да започва с чаша морковен сок. Каротинът, който се съдържа в сока, предпазва от агресивните вируси и бактерии.