91% от бъдещите майки, които носят повече от едно бебе, раждат седмици по-рано от датата на термина. Обикновено тези новородени са с по-ниско тегло и за тях са нужни специални грижи. Рядко близнаците се раждат около определения термин. Въпреки че има описани случаи на преносена многоплодна бременност, те се приемат за изключения.

Многоплодна бременност – числа и факти

Многоплодната бременност крие рискове и бъдещите майки трябва да са подготвени за всякакви предизвикателства. Понякога оцелява само едно от бебетата. Такъв е и случаят с Кейли Дойл. Тя загубва първия си близнак, който се ражда в 23-та седмица на бременността, но благодарение на някакво чудо второто дете се ражда 22 дни по-късно и оцелява!

Британката Кейли Дойл забременява с близнаци през октомври 2020 г., като всички изследвания показват, че нещата се развиват по план и без проблеми. Всичко върви добре до 15 март 2021 г., когато тя получава родилни болки.

„Това бе най-силната болка в живота ми. Отидох до тоалетната, където водите ми изтекоха“ – разказва жената от Манчестър.

Приемат я спешно в болница, където тя остава няколко дни за наблюдение.

На 20 март Кейли ражда Арло, който тежи едва 500 грама. Бебето се появява 17 седмици по-рано и не оцелява. Според лекарите причината за смъртта е кръвен съсирек в плацентата.

„Лекарите ме предупредиха, че не очакват вторият близнак да оцелее, като той ще се роди до няколко часа“ – спомня си Кейли. Нейните контракции обаче спират и тя се прибира вкъщи. Всеки ден ходи на контролни прегледи и 22 дни по-късно чудото се случва.

Рекорд в 'Майчин дом' - 16 двойки близнаци се родиха през март

Астро се ражда на 11 април с Цезарово сечение, тежи само 900 грама, но оцелява! Лекарите решават да преминат към раждане, тъй като установяват отлепване на плацентата.

Кейли споделя, че е била разкъсвана между грижите за бебето и скръбта по изгубеното дете.

Лекари 10 дни се бориха за живота на новородено бебе

„Бяхме купили от всичко по две, както и двойна количка. Беше трудно да гледам постовете в социалните мрежи на другите майки, които имат близнаци“ – признава Кейли.

Тя намира утеха от загубата, като минава през едногодишно обучение за доброволец в интензивното отделение на родилните домове в Манчестър.

Източник: https://ladyzone.bg/