Още три бебета се очаква да се родят през следващите няколко месеца, след като родителите им са били финансово подпомогнати по Инвитро програмата на Столична община за двойки, които се нуждаят от донорски яйцеклетки.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

Терминът за първото дете е през януари, а двойка близнаци ще зарадват родителите си през май 2024 г., след 7- годишни опити, съобщиха от фондация "Майки за донорството". Семействата им са се доверили за провеждане на процедурите на лекарите в МБАЛ "Надежда".

В края на 2015 г. Столична община създаде Програмата за финансовото подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми, нуждаещи се от инвитро процедури с донорски яйцеклетки. Инициативата бе на столичния кмет и организациите "Майки за донорство" и "Искам бебе".

Всяка година за програмата се отделят по 70 000 лв. от бюджета на София. До момента, след участие в програмата, са се родили 45 деца. Първото от тях - Самуил вече е на 7 години.

В България прилагат нов метод при инвитро процедура

От миналата година насам СО вече финансира до два инвитро опита с донорски яйцеклетки на всяко семейство, което е одобрено от комисията от лекари и общински съветници. За всеки опит се отпускат по 3620 лв. от бюджета на София. Няколко двойки вече се възползваха от тази възможност и получиха финансиране за втори опит с донорски яйцеклетки. Подробности за програмата и кандидатстването по нея може да намерите на страницата на Столична община.

През изминалите години за финансиране бяха одобрени над 200 двойки от кандидатствалите близо 300 семейства. Не всички семейства, които участват в програмата, съобщават дали инвитро процедурите се увенчават с успех, затова не винаги има обратна информация за отделните случаи.

Източник: https://stolica.bg/