Текст: Антоанета Баева

Прегледи, видозони, витамини, размери, коментар на развитието на бебето и на здравословното състояние на бъдещата майка... посещението при акушер-гинеколога е толкова кратко, а толкова наситено с информация, че често забравяме да зададем въпросите, които ни вълнуват в ежедневието. И не получаваме отговорите, които биха могли да ни дадат важна информация за пълноценното развитие на плода и за възможностите да се чувстваме по-добре в този особено натоварен за жената период. А проблемите, дори дребни, ни тревожат и така не успяваме да се радваме на майчинството с цяло сърце.

Ето кратък списък с въпросите, които вълнуват много бременни, но рядко задаваме в кабинета на лекаря.

Кога ще почувствам движението на бебето?

Ако вече сте раждали, това може да стане още в началото на четвъртия месец. Ако обаче ви е първа бременност, най-вероятно ще ги усетите в края на четвъртия месец. Движенията са съвсем леки, напомнят пърхане на крилца на пеперуда.

Защо коремът ми не е като на другите бременни?

Коремът не расте с една и съща скорост при жените. Няма определен размер за различните периоди на бременността. При всички положения обаче размерът на корема е показател за развитието на бебето и акушерката ще го следи при всяка консултация. Големината зависи от височината и широчината на таза, които имат значение за разположението на бебето. При по-дребните жени коремът бързо изпъква напред и бременността личи по-рано.

Прочетете още: Калкулатор за термина

Прочетете още: Нормално раждане след секцио

Прочетете още: Миома преди и по време на бременността

Кои са причините за кървене?

Причините може да са разнообразни: промени в шийката на матката; вагинални инфекции; кръв от слузестата запушалка; преждевременно отлепяне на плацентата; ниско разположена плацента или плацента превия. Във всички случаи при кървене е задължително да се обърнете към лекар.

Кои храни трябва да се избягват по време на бременност?

Бъдете внимателни с всякакъв вид риба, защото съдържа голямо количество живак. Също така избягвайте алкохола, кофеина и меките сирена като синьо сирене, Фета и Бри, пикантните и пържените храни, високомаслените млечни продукти. Въздържайте се от чешмяната вода, особено през първия триместър. Опитайте да сведете до минимум вредните храни, които носят излишни калории, без витамини и хранителни вещества.

Може ли бебето да бъде наранено по време на секс през бременността?

Не, дори по-силните тласъци не могат да навредят на детето, което е добре защитено от околоплодната течност и плодния мехур. Ако маточната тръба е добре затворена, не изпитвате болка по време на секс и няма кървене, можете спокойно да продължите сексуалния си живот.

Опасни ли са за плода вагиналните гъбички?

Гъбичките са особено упорити при някои жени и продължават да ги тормозят и по време на бременност. Високото ниво на естрогените в този период подтиква вагината да произвежда повече гликоген, което помага на гъбичките да се развиват по-бързо. Микроорганизмите са част от нормалната миклофлора на вагиналната област, но различни фактори могат да ги превърнат в патогенни.

Ако имате гъбична инфекция, лекарят ще ви даде рецепта за противогъбичен вагинален крем или свещичка, които са безопасни по време на бременност. Противогъбичните лекарства не бива да се вземат от бременни жени.

Гъбичната инфекция няма да повлияе на бебето. Ако обаче сте с инфекция по време на раждането, при преминаването през родилния канал бебето може да се зарази.

Възможно ли е грип в началото на бременността да увреди плода?

В повечето случаи е невъзможно да се оцени влиянието на грипната инфекция за плода. Теоретично всеки вирус може да окаже влияние на зародиша, но това не означава, че непременно ще има последствия за бъдещото дете.

Вирусите са най-опасни за плода в първия триместър на бременността, когато се изграждат органите и тъканите на бебето. Ако болестта настъпи между 3-ия и 5-ия месец, няма опасност от нарушения в развитието на бебето. Единственият проблем, който може да възникне, е да се наруши работата на плацентата – вирусът уврежда нейната структура и я прави по-пропусклива. През последните седмици на бременността притесненията са свързани с опасението, че раждането може да започне преждевременно и новороденото да се роди с признаци на вродена вирусна инфекция.

Защо се потя толкова много?

Чрез изпотяването организмът се освобождава от токсините, които са произвели самият той и бебето. Подобно на всички органи, щитовидната жлеза през бременността става по-активна и резултатът е повишаване на телесната температура.

Нормално ли е да се задъхвам често, докато ходя?

Възможно е още през първия триместър хормоналните промени в организма да ви карат да се задъхвате. Задъхването е нормално особено през третия триместър. Причината е, че с нарастването си плодът пречи все повече да си поемете дълбоко въздух, защото притиска ребрата и диафрагмата. Ако обаче често внезапно и без причина се появява задъхване, което не отминава след почивка, непременно се консултирайте с лекар.

Дали с храната си набавям достатъчно калций?

Препоръчително е да получавате около 1200 мг калций дневно, особено в третия триместър на бременността.

Това е количеството, което е необходимо, за да се осигури правилното формиране на зъбите и костите на нероденото бебе. Освен от комбинираните витамини за бременни, добре е да приемате калций и чрез естествени храни.

Какво трябва да избягвам по време на бременността?

В първия триместър трябва да ограничите до минимум приема на медикаменти заради образуването на органите на плода.

Употребата на силни парфюми и почистващи препарати също не е препоръчителна.

Парната баня и сауната не са подходящи, тъй като високата температура крие риск за възникване на дефекти на невралната тръба.

Мога ли да спортувам?

Жената може да спортува, особено в по-ранните срокове на нормално протичаща бременност, стига това да не е свързано с вибрации и тръскане, за да не се дразни матката и така да се предизвикат контракции.

Да си сложа ли противогрипна ваксина?

В първия триместър на бременността ваксинирането трябва да се избягва, тъй като тогава се формират органите и системите на плода. Изключение са само случаите, в които рискът от заболяване на бъдещата майка е по-голям от възможните нежелателни въздействия върху плода.

Застрашена ли съм от разширени вени?

Често разширените вени се появяват за първи път по време на бременност. Това се дължи на хормоналните промени, които водят до отпускане на венозната стена. Освен това нарастващата матка притиска кръвоносните съдове и кръвообращението в долната половина на тялото се затруднява. В резултат венозната кръв се застоява в долните крайници и вените стават добре забележими.

Препоръчително е всички бременни с подобен проблем задължително да се посъветват със съдов хирург или ангиолог. Компресиращите чорапи помагат.

Как да се предпазя от появата на стрии?

Много жени смятат, че използването на кремове и лосиони може да помогне за предотвратяването на появата на стрии. Реално обаче тя зависи от еластичността на кожата, която е генетично обусловена. Това, което можете да направите, е да не трупате много излишни килограми през бременността. Овлажняващите и омазняващите кремове също имат благотворно въздействие, както и леките масажи на кожата.