Д-р Румен Велев, зам.-директор по лечебната дейност на II САГБАЛ „Шейново” – София, пред „9 месеца”

Кои са най-честите патологии през бременността и забелязва ли се някаква промяна при тях през последните години?


Факт е, че през последните години патологичните процеси през 9-те месеца на бременността се променят. Най-вероятно това се дължи на начина и условията на живот на съвременната жена – обездвижването, стреса, непълноценната храна, замърсения въздух, повечето вредности. Всички те оказват влияние и върху бременността. Забелязва се и леко увеличение на малформациите при бебетата. Това може да се обясни и с факта, че медицината все повече се развива поради по-голямото усъвършенстване на апаратурата, чрез която по-често се откриват аномалии при плода. В „Шейново” например използваме изключително добри ултразвукови апарати с висока разделителна способност. С тях може да се установят много рано различни отклонения при бременността и да се вземат мерки, ако се наложи. От друга страна, вече станаха рутинни и двата биохимични скрининга през 11–13-ата и през 16–18-ата гестационна седмица (г.с.), от които първият е по-прецизен. Резултатите от тях позволяват и по-ранно откриване на жените с риск за раждане на деца с генетични увреждания и своевременното им изследване чрез биопсия или амниоцентеза.

КАЛКУЛАТОР НА ТЕРМИНА

ЗАХРАНВАНЕ

КАК ДА ПРЕОДОЛЕЕМ СТРАХА ОТ РАЖДАНЕТО

Така само през последните 4–5 месеца открихме три случая на бебета с хромозомна аномалия, която преди се срещаше изключително рядко.


През последните години се забелязва и увеличение на жените с високо кръвно налягане и съответно с прееклампсия.
Промени се и възрастта на бъдещите майки. Преди години беше рядкост 40-годишна жена да роди, днес това е нормално. Причините са две. Често жените поставят на първо място образованието и кариерата си и планират бременността за по-късен етап от живота си. От друга страна, асистираната репродукция се развива с бързо темпо. Това дава възможност на жените да забременяват и в по-зряла възраст. Този огромен скок в ин витро процедурите обаче поражда други проблеми. Увеличи се процентът на двуплодните и триплодните бременности, както и на бременностите, при които се налага да се премахне единият плод (когато бебетата са повече от три). Многоплодната бременност се износва много по-трудно и води до редица проблеми.

При по-възрастните жени по-често ли бременността е патологична?
Колкото бъдещата майка е по-възрастна, толкова рискът за нея и за бебето е по-голям. Често бременността е катализатор за диабет и сърдечно-съдови заболявания. Те се усложняват през 9-те месеца.
Високият процент на цезаровите сечения напоследък е свързан и с увеличаване на случаите с патологична бременност. Става дума за усложнения, които настъпват, когато жената забременее, след като вече е родила със секцио. Тогава има по-голям риск да се получи аномалия при разположението на плацентата, както и при прикрепването й в маточната стена. В патологичното отделение на нашата болница вече има случаи, за които преди сме чели само в учебниците. Само за една година имахме две бременни с патологично прикрепяне на плацентата, при което по време на раждането тя не може да се отдели и се получава голяма кръвозагуба. Решението е да се отстрани матката. Само така може да се спаси животът на родилката. При първия случай бременната направи аборт, но въпреки това се наложи да отстраним матката й. При втория жената ще роди скоро и най-вероятно и за нея това ще е последното дете.
Високият процент цезарови сечения води и до други усложнения в следоперативния период – инфекции, проблем с раната, повишена температура.

Колко жени годишно преминават през отделението „Патологична бременност” в „Шейново”?
Средногодишно в отделението се лекуват между 2500 и 3000 жени. При много от тях има често срещани акушерски усложнения, като кръвотечения или силно повръщане в първите три месеца, опасност от аборт или преждевременно раждане във второто и третото тримесечие. При тези случаи не се забелязва увеличение.
По-сериозният проблем са преждевременните раждания, които са 10–12%. Въпреки усилията, които полагаме, не можем да се справим с тях. Много от ражданията преди термин се дължат на инфекция при бременната, на неправилно хранене или на силен стрес. В момента в Западна Европа се използват медикаменти за потискане на маточната активност и по-скоро – на окситоциновите рецептори. Благодарение на тях преждевременните раждания намаляват. Все още тези лекарства не са регистрирани в България. В нашата болница започва проучване на подобен медикамент и в момента, в който той може официално да се използва, ще го прилагаме при бременните. Очакваме добри резултати.

Много бъдещи майки обсъждат проблемите си и се консултират по Интернет. Редно ли е това?
Интернет е пространство, където всеки може свободно да изразява мнението си. Няма значение дали жената се информира от Интернет, от книги или от списания. Нейните знания улесняват лекарската работа. Бременните се плашат от процедури като амниоцентеза или биохимичен скрининг. Онлайн те могат да се консултират с други жени. Високата информираност обаче има и отрицателни страни. Много жени получават грешни съвети и това поражда сериозни конфликти между тях и лекарите. Те престават да имат доверие на специалистите, защото Интернет става сериозен конкурент. Важно е да се намери балансът.
През 9-те месеца може да има много причини, които да подтикнат бъдещата майка да потърси лекарска помощ. Най-важното, което тя трябва да запомни, е, че бременността е естествено физиологично състояние. Жената не бива драстично да променя живота си, а само да се наслаждава на бебето, което расте в корема й, без излишно да се притеснява.

Мая Ковачева