Кожата е най-големият орган от нашето тяло и поема около 60% от козметиката, която използваме. Затова е много важно да знаем какво съдържа тя. Особено внимателно трябва да подбират козметиката си бременните жени, защото бременността е период, в който настъпват значителни хормонални промени, които се отразяват на физическото и психическото състояние и на вегетативната нервна система на жената. Те пък от своя страна водят до промени на кожата. Преди да купите продукти за лице, за тяло и за гърди или декоративна козметика, ви препоръчваме много внимателно да погледнете етикета, на който са изписани неговите съставки, за да се убедите, че между тях няма вредни, и да знаете, че там те са изредени от най-голямото количество в продукта към най-малкото.

БЕЙБИ БУМ В МАЙЧИН ДОМ - най-предпочитаните имена за новородените през 2022 г. 

Здравец за масаж на гърдите, сусамът овлажнява най-добре сухата кожа

Употребата на етерични масла по време на бременността има много ползи, но крие и известни рискове. Поради това ароматерапията през този важен период трябва да се използва разумно и предпазливо. След консултация с ароматерапевт можете да решите своите козметични и здравословни проблеми, избягвайки конвенционалната козметика. Трябва обаче да сте много взискателни и да използвате само висококачествени сертифицирани базови и етерични масла.

- Гадене и повръщане се среща при 50-60% от бременните. В този случай помага жабуркането с 1 капка мента, разтворена в 1 литър минерална вода.

- Ако сте нервна и неспокойна, направете си лек масаж на лицето, като разтворите в 10 мл бадемово масло или жожоба 1 капка нероли и 1 капка мандариново масло.

Кубрат Пулев стана татко

- Стрии се получават, когато кожата загуби еластичността си и междуклетъчните връзки се разкъсат. Използвайте масажно масло за зоната на корема, ханша и бедрата още от първите месеци на бременността. Най-добре е да го нанасяте сутрин и вечер.

Подходяща комбинация за грижа за кожата срещу стрии е следната:
5 капки лавандула
3 капки етерично масло от нероли
7 капки етерично масло от сладък портокал

Да родиш на 45 или когато имаш едно ангелче на небето и двама сина с голяма разлика

Добавете етеричните масла в 50 мл от следната смес базови масла:
20 мл базово масло от авокадо
10 мл базово масло от шипка
20 мл маслен извлек от невен

- Петната по кожата са типичен проблем при бременните. Мажете кожата си дори профилактично със смес от 10 мл жожоба, 2 мл рициново масло, 2 мл жожоба, 1 мл календула, 3 капки лимонов сок, 1 капка здравец, 1 капка сандал.

- По време на бременността повечето жени се оплакват от засилено бяло течение. Основна причина за това състояние са хормоналните промени в организма. Тогава pH на кожата на половите органи се променя от киселинен към алкален. За изплакване е много подходящ разтворът от 2 капки чаено дърво в 1 л преварена вода.

- При раздразнени зърна на гърдите използвайте смес от 20 мл бадемово масло, 2 капки бергамот, 1 капка масло от портокал. Втривайте я в кожата сутрин и вечер.

- Ако имате проблеми с уморени и подути крака, мажете ги с разтвор от 2 капки лимоново масло, една капка мента в 1 л вода или 1 капка портокалово масло, 1 капка лимоново масло в 1 л вода.

- За лек масаж на гърдите е подходящо 1 капка здравец и 2 капки портокал, разтворени в 30 мл бадемово масло.

- За суха кожа разтворете в 5 мл бадемово масло 1 капка масло от роза, или в 5 мл жожоба 1 капка сандалово масло, или в 5 мл сусамово масло 1 капка роза.

Бензое и нероли успокояват нервната система

Бременните жени често се оплакват от безсъние или страхове, които ги държат будни по цяла нощ. За успокояване на нервната система и пълноценна почивка, подходящи етерични масла за този период са лавандула, мандарина, портокал, бензое, нероли, иланг-иланг и сандалово дърво. Могат да се използват в арома лампа преди сън.

Можете да си направите рол-он със следните масла, които да нанасяте върху слепоочието, зад ушите, врата и на китките преди лягане:

1 капка иланг-иланг

2 капки мандарина

1 капка бензое

Добавете капките етерични масла в 10 мл масло от жожоба в стъклен рол-он.

Козметиците съветват

По време на бременността не всички етерични масла са безопасни за употреба. Някои крият рискове от предизвикване на контракции и други нежелани реакции. Препоръчваме ви да използвате само тези етерични масла, които са подходящи за този период.

ВИЖТЕ КОЕ Е ПЪРВОТО БЕБЕ НА 2023 ГОДИНА

Ако искате сама да си направите козметичен продукт вкъщи, трябва да спазите основното правило:

На 10 мл базово масло добавяте 1 капка етерично масло. По време на бременност не бива да ползвате етерични масла от розмарин, босилек, хвойна, кедър, копър, салвия, маточина, мащерка, лимонена трева, камфор, канела, кипарис. Специалистите препоръчват масла от иланг, иланг, лимон, мандарина, евкалипт, чаено дърво, сандал, нероли, розово дърво.

В малки дози: здравец, роза, жасмин, лавандула, лайка, мента.