Всяка бременност продължава 40 гестационни седмици (всяка по 7 дни), или 10 лунарни месеца, или 9 календарни месеца. През този период органите и системите на организма на жената се променят в различна степен и с различно темпо. Симбиозата между бъдещата майка и бебето в утробата е сред най-забележителните уникални природни феномени. 

37-ата г.с. е първата седмица, след която може да родите на термин вашето детеПригответе чантата си за болницата.  Заедно с вашия партньор и близките осигурете ред и чистота у дома. Те са задължителни за посрещането на Новия човек.  Не се преуморявайте. Пазете силите си за раждането. Използвайте всеки удобен момент за почивка, като лягате в странично положение.  Добре е списъкът с телефонните номера на Бърза помощ, на таксита на повикване, на близки и познати да е на видно място, особено ако сте сама през деня. Може да се наложи да постъпите преди, по време или след термина в родилния дом, без да имате родилна дейност. Това не бива да ви притеснява. По-добре е и за вас, и за бебето.  Ако до 42-рата г.с. не родите, предстои ви индукция (предизвикване) на раждането, за да се предотвратят усложненията от преносването. Внимавайте – ако околоплодните води изтекат, вземете  душ, след което бързо тръгнете към родилния дом, дори да нямате болки. Нашият калкулатор ще ви помогне да изчислите кога ще се появи бебетоenlightened

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ - кога ще се роди бебето

А раждането...

Родилният процес е поредният повод за възхищение пред гениалния механизъм на природата. През цялата бременност шийката на матката е плътно затворена, за да предпазва бебето от преждевременно излизане. Когато настъпи време детето (със средно тегло над 2.5 кг) да излезе от майчината утроба, отворът на шийката трябва да се разшири до 10 см. Ако това стане с една контракция, болката би била непоносима. Твърде бързото преминаване на бебето през родилния канал би причинило разкъсване на тъканите със сериозни последици. Минута след минута, милиметър по милиметър, с постепенното разширяване на родилните пътища болката се увеличава, но е по-поносима за раждащата.

КАЛКУЛАТОР ЗА ПОЛА НА БЕБЕТО

Страхът

Все още жените се страхуват от нормалното раждане – от болката, от усложненията за майката и за бебето и не на последно място – от промените на организма. Някои бременни смятат, че вагиналното раждане ще се отрази негативно на сексуалния им живот или че ще навреди на отделителната им способност. Все още се разказват ужасяващи истории за много трудни раждания, на които по-наивните вярват. 

Невероятно - реални снимки на бебето през 9-те месеца

Друга причина жените да прибягват до операция е все по-често срещаното желание бъдещи майки сами да определят датата, на която да се роди детето – по религиозни или по други съображения.