С д-р Едвард Михайлович разговаряме по темата за оптималната грижа за бъдещата майка. Колко е важно доверието между лекар и пациент, кога има повод за тревога и защо бременността не бива да се превръща в тежка битка, научете от следващите редове…

Д-р Михайлович завършва медицина в МУ – Плевен през 2009 г. Специализира и работи във водещи лечебни заведения по акушерство и гинекология в страната. През март 2022 г. се присъединява към екипа на „Надежда“.  Преминал е различни специализирани курсове – по лапароскопска хирургия, хистероскопия и колпоскопия. Професионалните му интереси са в областта на акушерството, проследяването на нормална и патологична бременност и онкопрофилактиката. Член е на Българския лекарски съюз.

Кога и как започва ,,официалното‘‘ проследяване на една бременност?

Проследяването започва още с първия преглед за установяване на бременността. Препоръчително е около десетина дни след положителния тест жената да посети акушер-гинеколог, за да се види наличие на добре оформен плоден сак в маткатаТози преглед е важен по отношение изключването на диагноза ,,извънматочна бременност‘‘, защото хормоните на бременността повлияват тестовете /появата на две чертички може да се случи и при извънматочна бременност/. Затова е важно да видим, че ембриончето е на мястото си – в матката. 

В 7—8-а г.с. се прави преглед, който трябва да установи и сърдечната дейност. 
В 11—13-а г.с се извършва и биохимичния скрининг в сектора по фетална медицина.

Именно това са най-важните прегледи в самото начало на бременността, преди старта на редовната женската консултация, която в нашата болница започва от 14-а г.с. Ако лекарят има някакви съображения за допълнителни посещения или пациентката е с оплаквания, разбира се, прегледите се правят по-често. Прегледите „Женска консултация“ след 14 г.с. са веднъж месечно, ако бременността е нормално протичаща. Правят се ултразвукови прегледи, кръвни изследвания и изследване на урина. 

Изчисли своята гестационна седмица и приблизителната дата на раждане на твоето бебе

Доколко са информирани бъдещите майки относно всичко, свързано с периода на 9-те месеца – какви са примерите от Вашата практика?

В днешно време пациентите са доста добре информирани. Те имат достъп до богат информационен ресурс – в медии, интернет пространството, различните пациентски форуми. Активни са, когато дойдат в кабинета на лекаря, задават своите въпроси. Така и трябва да бъде.  Наред с това обаче съществува риск от хиперинформация. Някои жени се доверяват на данни, които не са научно обосновани, разпространяват се и много разнопосочни мнения или се споделя личен опит, който се представя за общозначим. Трябва да имаме предвид, че предоверяването към подобна информация, може да е опасно, защото всяка бременност е уникална, пациентите са различни и това, че нещо е работило при един, не означава, че ще проработи при вас. Затова моята препоръка е: изберете лекар, на когото имате доверие, спазвайте насоките му, информирайте се и бъдете активни, но винаги търсете и мнението на своя лекар.  

КАЛКУЛАТОР ЗА ЦВЕТА НА ОЧИТЕ НА БЕБЕТО

Ние знаем, че проследяването на бременността е от изключително значение за успешния финал, но сякаш все още има дезинформация по темата – защо е толкова важно да попаднем на точното място и в правилните ръце? 

Изборът на специалист е изключително важен, защото една бременност трябва да протече спокойно. Пациентите не трябва да имат спомен за бременността си, като за някаква борба – девет месеца напрежение и негативни емоции. Бременността трябва да е период на усмивки, радост и очакване на новия член на семейството, а не на притеснения от дезинформация, страх от предстоящото, лутане, ходене при различни специалисти и събиране на хиляди мнения. Жената трябва да избере лекарите, които да бъдат до нея и ѝ вдъхват спокойствие. Проследяващият екип включва акушер-гинеколога, който води ЖК, специалистите по Пренатална диагностика и терапия, както и лекари от различни специалности, ако жената има някакви съпътстващи заболявания или неразположения по време на бременността – кардиолог, ендокринолог, имунолог и т.н.

Училище за родители - Проследяване на бременността с д-р Едвард Михайлович

Болница „Надежда“ предлага под един покрив този мултидисциплинарен екип от опитни специалисти, както и високотехнологични лаборатории и оборудване на световно ниво, което може да осигури гладкото протичане на една бременност. Проследяването включва различни прегледи и изследвания, така подбрани по вид и време, че да могат да дадат точна представа на лекарите дали всичко с жената и бебето  се развива нормално. Конкретно женската консултация тук се провежда на базата на пакети, които са изключително добре разработени. Те съдържат необходимите прегледи и изследвания, които ни дават много детайлен, прецизен поглед за състоянието на майката и бебето, и осигуряват оптималната грижа за тях.

По-тревожни ли са дамите, забременели след инвитро, как преминава тяхната Женска консултация? 

Отдавна вече пациентките, забременели инвитро, не се считат за рискови т.е. инвитро процедурата сама по себе си не е индикация за рискова бременност и не е гаранция, че ще има усложнения.  Някои пациентки, които са се борили дълго време за бебе, имали са предистория с неуспешни опити или загуби, са по-тревожни и по-притеснени. Много от тях държат на по-чести прегледи, на второ мнение и т.н. Но иначе, ако една пациентка е без съпътстващи заболявания или усложнения, самата инвитро процедура не предполага някакво по-стриктно следене по време на бременността. Относно съпътстващите заболявания, които са довели до провеждането на инвитро – именно  те могат да са усложняващият фактор и да налагат по-стриктното следене. 

Непременно ли се води рискова бременността с близнаци?

Бременността с близнаци изисква по-често и по-стриктно наблюдение. Винаги е по-трудно да се следят тези бременности, защото крият повече рискове, отколкото едноплодните – особено във финалния си етап. Но не може да кажем, че това е нещо, което ни притеснява – опитът, който имаме, е огромен. 

Факт е, че онкоболните жени имат възможност да съхранят репродуктивното си здраве, какво се случва обаче по отношение на проследяването, когато бременността вече е факт?

В наши дни ранното диагностициране на онкологичните  заболяване повишава значително шансовете за напълно възстановяване на пациентите. Затова е важно жените и мъжете в репродуктивна възраст с такава диагноза да имат възможността да станат родители, след като лечението приключи. Замразяването на яйцеклетки, сперматозоиди или ембриони преди старта на химио- или лъчетерапията дава възможност след възстановяването на пациента да се направят стъпки към реализиране на бременност. При успех, тази бременност се проследява по-стриктно и разбира се – под наблюдението на мултидисциплинарен екип от специалисти – онколози и акушер-гинеколози, за да се достигне успешен финал. Скоро болница „Надежда“ ще анонсира и нов сайт, насочен към пациентите със онкологични заболявания, посветен именно на тема онкофертилитет – замразяване на репродуктивни клетки при онкодиагноза, проследяване на бременност при рак, както и реализиране на бременност след лечение. 

Навременната грижа - ключът към успешната бременност

Какви са състоянията, за които една бременна жена трябва да следи внимателно и да информира своевременно своя лекар? 

Жените, особено към края на бременността, познават добре състоянието си, своето тяло, как чувстват бебето и всяко излизане от представата за норма води до притеснения. Някои от случаите са фалшиви тревоги, но е редно бременната да се свърже с нас и да сподели онова, което я притеснява. Има симптоми, които са по-тревожни и налагат своевременна намеса, например, високо кръвно налягане на финала на бременността, силни отоци, главоболие, повръщане и т.н. При такива проблеми жената трябва да се консултира своевременно със своя акушер-гинеколог. 

Какво бихте пожелали на нашите читателки, които в момента са в очакване на своето дете? 

На всички бъдещи майки пожелавам безпроблемна бременност, много усмивки през 9-те месеца и нека това време да им носи спокойствие и позитивни емоции. Успех на всички и прекрасни, здрави бебета на финала!