Бременна сте, а гърлото ви е възпалено? Това би могло да бъде истинско предизвикателство, както и всяко друго здравословно неразположение през този период. Тъй като безопасността на бебето е най-важна, употребата на почти всички лекарствени средства е забранена по време на бременността. Но в същото време трябва да се погрижите и за вашето лично здраве и комфорт.  

Кои лекарства да избягвате?

Съвременната медицина разполага с богат арсенал за лечение на инфекциите в гърлото. Обикновено той включва употребата на противовъзпалителни и обезболяващи лекарства, а при доказан бактериален причинител – и антибиотик. Но както вече споменахме, повечето конвенционални лекарства е препоръчително да бъдат избягвани по време на бременност.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Най-важното е да НЕ посягате към аспирин, ибупрофен, витамин С под формата на хранителна добавка (прекалено голямото количество в организма може да предизвика преждевременно раждане, затова се ограничете само да приема му чрез предписаните ви витамини за бременни), цинкови таблетки (подобно на витамин С, цялото необходимо количество можете да си набавите единствено чрез специалните витамини за този период).

Безопасни средства за лечение за бъдещите майки

Хомеопатични лекарства. Те са сред малкото разрешени през този период, напълно безопасни и ефективни за терапия на различни заболявания и здравословни неразположения. Един от медикаментите, доказали своето успешно действие в лечението на болно гърло, е Тонзилотрен. Негов производител е Немският хомеопатичен съюз, което гарантира високото му качество. Големи международни клинични изследвания са доказали ефективността на Тонзилотрен в лечението на ангини – и остри, и хронични. Лекарството успокоява възпалението в гърлото, облекчава болката и предпазва от развитието на бактериални усложнения. Още един негов плюс е, че може да бъде съчетано с всякакви други лекарства, включително и антибиотици. Дори е установено, че Тонзилотрен подобрява кръвообращението и увеличава насищането на засегнатите от инфекцията тъкани с антибиотика и съответно подобрява допълнително действието му.

При остри симптоми се приема на често – по 1 табл. на всеки час, а при подобрение приемът постепенно се намалява до 3х1 табл. на ден в продължение на още една седмица.

Можете да подкрепите терапията и с някои домашни лекове.

Гаргара с топла подсолена вода. Тя ще подпомогне изчистването на гърлото от дразнителите и ще намали слузта. Солта има леки противовъзпалителни и антибактериални свойства. Правете гаргара в продължение на около минута колкото пъти е необходимо.

Чай с мед и лимон. Пиенето на топли (не горещи!) и успокояващи гърлото напитки като билкови чайове ще осигури не само хидратация на тялото, но и ще „разхлаби” дразнещата секреция в задната част на гърлото. Важно е обаче да знаете, че някои билки имат лечебни свойства и приемани в по-големи количества, могат да бъдат опасни за бебето. Затова най-добре се консултирайте с наблюдаващия ви лекар относно всеки билков чай, който бихте искали да консумирате. Друг вариант е просто да добавите прясно изцеден лимонов сок и лъжица с мед в чаша топла вода. Лимонът е пълен с витамин С, който е много важен за работата на имунната система. А медът има антимикробни качества и успокоява гърлото.

УКРЕПВАНЕ НА МУСКУЛИТЕ НА ТАЗОВОТО ДЪНО

Парна инхалация или овлажнител за въздух. Сипете вода в тенджера, изчакайте я да заври и вдишвайте парата. Тази инхалация има овлажняващ ефект и ще облекчи сухотата в гърлото. Стремете се да поддържате въздуха в стаята, в която се намирате, влажен и свеж, а температурата в помещението – между 20 и 22 градуса. Сухият въздух е много вреден при ангина. Той дразни лигавицата и допълнително влошава състоянието. Проветрявайте редовно, така ще намалите вероятността и други членове на семейството да се разболеят.

Кога задължително да посетите лекарския кабинет?

Ако въпреки предприетите мерки, в рамките на 2-3 дни не почувствате подобрение или състоянието рязко се влоши (болката при преглъщане стане много силна, температурата се повиши над 38 градуса, лимфните възли на шията се увеличат), появи се обрив по кожата, задължително се обърнете към лекар.