Ранните симптоми на бременността, които се споделят между приятелки, от медицинска гледна точка са несигурни. Към тях принадлежат:

 • Гадене и повръщане
 • Силна умора
 • Газове и пълнота в корема
 • Напрегнат бюст
 • Световъртеж и проблеми с кръвообращението
 • Чести позиви за уриниране
 • Повишен апетит или отвращение от определени миризми или храни

Повечето бременности са планирани и дори очаквани с нетърпение. В тези случаи първите симптоми са добре дошли. При някои жени се налага първо да свикнат с тези симптоми, ако не са очаквали да забременеят.

Във всеки случай се налага първо да се установи дали налице е бременност. Има много причини за отсъствие на месечния цикъл -  някои медикаменти, стрес, заболяване, пътуване в друг географски пояс или просто каприз на природата. Понякога овулацията просто се забавя и цикълът може да отсъства.

Откога се забелязват симптомите на бременността

По принцип  най-рано седем до десет дни след оплождането може да се появят симптоми на бременност. Тогава започва  производството на хормона на бременността (човешки хорион гонадотропин), който води до производството на оплодената яйцеклетка, щом тя се вгнезди в лигавицата на матката.

В тази ранна фаза хормонът е в такова малко количество, че не може да се докаже с достъпните тестове за бременност. Кръвният тест при лекаря доказва бременност още шест до девет дни след оплождането по наличието на хорион гонадотропин.

Със сигурност в коремчето има бебе, ако са налице:

 • Положителен тест за бременност при лекаря;
 • Повишена базална температура най-малко за 18 дни;
 • Снимка от ехограф, на която се доказва плодния мехур с ембриона;
 • Първи сърдечни тонове на детето при ехографското изследване;

Доказателството при ехографското изследване е възможно най-рано през 6-ата седмица на бременността. Дотогава се предприема тест за доказване на бременността.  

Споделено:

"Моята първа бременност беше голяма изненада! Научих, че съм бременна съвсем случайно, в четвъртия месец, когато ми предстоеше медицинска намеса и тестът за бременност беше задължителен преди това. Нямах симптоми, нито гадене. Цикълът ми е доста оскъден и нередовен, затова реших, че отново нещо става с хормоните ми. Леко ми зацапваше понякога. Вече съм в края на седмия месец и ако не е ехографът в кабинета на лекаря, изобщо не бих повярвала, че ще ставам майка. Е, добре де, имам малко коремче, но само това. Омъжена съм, обаче с мъжа ми бяхме решили да работим за бебе след около две години, защото имахме изключително много професионални ангажименти и интересни проекти."

Мария, 36 год., от София

"Аз знаех, че съм бременна още преди тестът да покаже две черти". Ставаше ми лошо, гадеше ми се, пишках постоянно и не можех да спя вечер. Оказа се, не само че съм бременна, но и че очаквам близнаци. Родих преди една година и вчера научих, че отново ще ставам майка. Този път се изненадах наистина! Както виждате, с моя съпруг активно се борим срещу демографската криза".

Деси, 34 год., от Пловдив

"Бременна съм в петия месец. Моето бебе беше планирано, чакано и много желано. През цялата бременност до момента съм на медикаменти, на инжекции и витамини, но важното е да износя и родя здраво бебе. Аз нямах почти никакви симптоми - единствено около 10 г.с. започна много да ми се спи, болеше ме кръста и имах бодежи в яйчниците (последното много ме уплаши). Според мен всяка бременност е различна. Преди съм имала сякаш симптоми, а не съм била бременна, така че не е нужно да се вглеждаме във всяко малко нещо".

Ива, 32 год., от София