Перинеумът е зоната, която след раждането е най-отслабена и на която се обръща най-малко внимание при възстановяването. Четиридесетдневният следродилен период е подходящо време за начало на комплекс от упражнения за укрепване на мускулатурата на тазовото дъно. В края на възстановителния период добре е мускулите около влагалището, уретрата и ануса да са вече стегнати и пълноценно да изпълняват функцията си. Ако това не се постигне (Вашият акушер-гинеколог ще прецени), нужно е да се заемете с по-сериозни тренировки, за да може до три месеца мускулите на тазовото дъно да възвърнат състоянието си преди раждането.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Предупредителни сигнали
При някои родилки раждането отпуска мускулите на перинеума. Един от най-честите признаци е изпускането на урина. Според остарели схващания след появата на бебето това състояние е нормално. Съвременната медицина препоръчва то да се коригира навреме, за да не се влоши.

Постоянство, но не и вманиачаване
Възстановяването може да започне непосредствено след раждането. Ако обаче се чувствате изтощена, изчакайте няколко дни (сега бебето се нуждае от цялото Ви внимание, а Вие все още нямате сили).
Упражненията за стягане на тазовото дъно изискват постоянство и воля, но не и голямо физическо усилие. Те могат да се правят по всяко време на деня, например докато разхождате бебето, приготвяте яденето, говорите по телефона… Важно е да си създадете навик да се упражнявате редовно.

Кои мускули да натоварвате
Ако не включите в действие точно определени мускули, упражненията няма да имат ефект, а могат и да навредят. Ако натоварвате други зони, например корема, може и да застрашите перинеума. Как да откриете кои мускули да натоварвате.

 • Легнете по гръб, леко раздалечете краката и ги свийте в коленете. Поставете едната ръка върху корема, а средния пръст на другата ръка – във влагалището. Свийте перинеума навътре, като че ли искате да спрете уриниране. Ако усещате натиск върху пръста, натоварвате точно тези мускули, които трябва. Ако установите, че коремът се втвърдява, не изпълнявате правилно упражнението.
 • В седнало или в полуседнало положение поставете огледало пред влагалището и свивайте мускулите. Ако забележите потъване в областта на перинеума, изпълнявате правилно упражнението.

  През 40-те дни
  Ако шевовете не Ви болят, петнадесет дни след раждането може да започнете с упражненията за постепенно укрепване на тазовото дъно.

 • Легнете по гръб. Леко раздалечете краката, свийте ги, а ръцете поставете върху корема. За да изпълнявате упражнението по-лесно, сложете възглавница под таза. В тази поза свивайте перинеума (не коремните мускули) в продължение на 5 сек и почивайте в следващите 10 сек. За упражнението са нужни общо 15-20 мин на ден – правете две серии по 8-10 мин. Постепенно удължавайте времето до 10 сек. Упражнението има ефект, когато се изпълнява редовно и методично, но без усилие.
 • Клекнете с колене на пода, раздалечете краката и опрете ръцете от китките до лактите също на пода. Наведете главата надолу (по-ниско от седалището). Спазвайте указанията за предишното упражнение.

  След 40-те дни
  Шест седмици след раждането и след преценка на специалист може да повишите трудността на упражненията.

 • Седнете на ръба на стол или на края на леглото. Разтворете краката. Свивайте перинеума в продължение на 10-15 сек, като правите почивка между две свивания – двойно повече време. Направете две серии по 15 мин. След 2-3 седмици за това упражнение може да отделяте 20-25 мин, без да са нужни допълнителни усилия от Ваша страна. След това може да преминете нататък.
 • Опрете гърба и таза на стена, раздалечете краката и леко свийте коленете. Редувайте свиване от 5-10 сек с почивка от 10-20 сек. Това упражнение, което е по-натоварващо от предходното, правете в две серии по 10 мин. Постепенно увеличавайте времето на свиването на перинеума и на сериите.
 • Следва упражнение с повишена трудност. Клекнете с бедра, успоредни на пода, гърба и таза опрете на стена, стъпалата да са плътно на пода, а ръцете – поставени върху бедрата. Два пъти на ден в продължение на 10 мин свивайте перинеума и задържайте за 5-10 сек.