Диабетът на бременността или т.нар. ,,гестационен диабет“ представлява различна по тежест непоносимост към въглехидрати, която започва или бива първоначално диагностицирана по време на бременността. Може да представлява също така и неспособност на тъканите да абсорбират глюкоза от кръвния поток по време на бременност, което се дължи на недостиг на хормона инсулин.

Какви са причините за гестационния диабет?

Глюкозата е форма на захар, която се съдържа в много храни – сладкиши, макаронени изделия, картофи и хляб. Тялото използва глюкозата, за да се снабдява с енергия. Глюкозата се складира в черния дроб, мускулите и мастните тъкани. Панкреасът произвежда инсулин, необходим, за да може глюкозата да навлезе в черния дроб, мускулите и мастните тъкани, като по този начин се намалява количеството глюкоза в кръвта. При диабет нивата на кръвната захар остават високи. При много форми на диабет това се случва, защото панкреасът не произвежда достатъчно инсулин. По време на бременност плацентата снабдява бебето с хранителни вещества. Тя произвежда също така и голям брой други хормони, които оказват влияние върху нормалния отговор на тялото на инсулина. Това състояние се нарича „инсулинова резистентност“. Повечето бременни не страдат от гестационен диабет, понеже панкреасът започва да произвежда допълнително количество инсулин, за да компенсира инсулиновата резистентност. Но когато панкреасът не може да произвежда допълнително инсулин, нивата на кръвната захар остават високи и се счита, че налице е гестационен диабет.

Повишен риск от развитие на гестационен диабет съществува при жени, които:

  • имат наднормено тегло;
  • имат диабетно болни в семейството;
  • родили са преди това едро бебе с голямо тегло;
  • имат голямо количество околоплодни води (защитната течност в матката която обкръжава развиващия се плод);
  • са над 35-годишна възраст;
  • принадлежат към етническа група, за която се знае, че е предразположена към гестационен диабет;

Какви са симптомите на гестационенния диабет?

Повечето жени с диабет на бременността нямат специфични симптоми, затова се препоръчва всички бременни да си направят тест за гестационен диабет между 24 и 28-а г.с.

Симптомите обикновено са слабоизразени и могат да бадат следните:

  • Лесна уморяемост;
  • Гадене;
  • Повръщане;
  • Повишена жажда;
  • Често уриниране;
  • Замъглено зрение;
  • Загуба на тегло независимо от увеличения апетит;
  • Чести инфекции на пикочните пътища вагината и кожата;

Какъв хранителен режим е подходящ при гестационен диабет?

Препоръчват се храни, като:

  • зеленчуци - зеле, моркови, брюкселско зеле, чушки, броколи, карфиол, зелена салата, киселец, лук, чесън, аспержи, спанак, гъби, патладжан, тиквички, репички, краставици, домати, тиква, ряпа, копър, естрагон, магданоз, мента, босилек, червен пипер, черен пипер;
  • бобови растения: грах, боб, леща, нахут;
  • плодове: грейпфрут, лимон, лайм, киви, портокали, мандарини, ябълки, круши, грозде, череши, ягоди, арония, боровинки, къпини, фейхоа, касис, малини;
  • кисело-млечни продукти - кефир, извара, кисело мляко, сирене. Консумирайте млечни продукти и продукти с високо съдържание на калций, за да сте сигурни, че получавате достатъчното дневно количество.
  • месо, пиле, риба - когато готвите, отстранете видимата мазнина. Най-добрата кулинарна обработка на храните е варене, задушаване, печене, скара.

Какво още е необходимо да знаете:

  • Пийте поне осем чаши течности дневно.
  • Яжте поне три пъти дневно храни, богати на желязо.
  • Избирайте поне един източник на витамин С всеки ден.
  • Избирайте поне един източник на фолиева киселина всеки ден.
  • Избирайте поне един източник на витамин А през ден.
  • Важно е да имате три основни хранения дневно. Не пропускайте хранене или закуска.
  • Яжте разнообразни храни, за да получавате всички хранителни вещества от които имате нужда.
  • НЕ ПАЗЕТЕ ДИЕТИ и не се опитвайте да смъквате тегло по време на бременност.

Какви храни да не консумирате?

  • Захар, фруктоза, конфитюр, мед, карамел, бонбони, шоколад, плодови сокове, лимонади, сладолед, торти, кондензирано мляко, хлебни изделия от висококачествено брашно, печива с масло (кифлички, пайове).
  • Не консумирайте алкохол по време на бременност. Алкохолът се счита за причина за преждевременно раждане и бебета с ниско тегло.
  • Ограничете кофеина.

Какви физически упражнения да практикувам при гестационния диабет?

Редовната физическа активност понякога се използва да поддържа ниски нивата на кръвната захар, защото свиването на мускулите стимулира транспорта на глюкозата. При липса на медицински и акушерски противопоказания физическата активност може да бъде алтернативна или поддържаща терапия за тези жени, които имат гестационен диабет. Карането на велоергометър, плуване и упражнения за ръцете може да са най-подходящите за вас за да подобрят и да се справят със задръжката на глюкоза. Разходките могат да са друга безопасна алтернатива. Опитайте да се упражнявате често, 4-5 пъти в седмицата, за да се възползвате от понижаващите захарта свойства на програмата от упражнения. Не пропускайте да загреете тялото си за около 5-10 минути, след като приключите физическата тренировка фаза на постепенно охлаждане пак за около 5-10 минути. Спрете веднага упражненията, ако почувствате болка, световъртеж, задъхване, прималяване, сърцебиене, болки в гърба или таза или усетите вагинално кървене. Освен това избягвайте интензивни тренировки в горещо влажно време. Важно е да се пазите от обезводняване по време на упражненията. Медицински специалисти препоръчва пиене на течности преди и след упражненията и ако е нужно, също и по време на упражненията, за да се предпазите от обезводняване. Майчиният пулс не трябва да превишава 140 удара в минута.

Каква профилактика да направите при гестационния диабет?

Няма известен метод на профилактика на диабета основно, защото гестационният диабет се дължи на ефекта от нормалните хормони на бременността. Но ефектът от инсулиновата резистентност може да бъде компенсиран чрез внимателно спазване на хранителен режим, избягване на наднорменото тегло през целия живот и поддържането на разумна физическа активност.

Текст: Milenita May