През последните 15–20 години по данни от различни статистики жените, които раждат за първи път, са се увеличили повече от два пъти. За същия период родилите за първи път във възрастта над 40 години са с 50% повече. Има някои неблагоприятни репродуктивни проблеми в тази възрастова група, които създават безпокойство на бременните и на техните близки.


 

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Какво всъщност се е променило
за да се увеличава броят на жените, пожелали да износят бременността си дори след 40-годишна възраст?


В практиката си съм срещал щастлив финал на раждащи за първи път на 45 години и на раждащи второ дете над 50 години. Родените деца са били здрави и без аномалии. Едно от най-важните основания на жените да забременяват около 40-ата си година е убеждението им, че днес това е много по-безопасно. Постиженията на съвременната медицина по отношение на бъдещата майка (лечение на страдащи от някои хронични заболявания, усложнили и довели до загуба на предишна бременност) дават възможност тя да роди живо и здраво бебе. Благодарение на системните пренатални изследвания намаляват случаите на генетични дефекти при деца, родени от жени над 40 години, до нивото, което съществува и при 20-годишните момичета. Разбира се, това става възможно след своевременно проведен генетичен скрининг и прекъсване на установена безперспективна бременност в по-ранните й срокове. Доказано безопасните методи за контрацепция на такава популярна личност като холивудската актриса Ким Бейсингър й дадоха възможност да роди за първи път над 40 години и да подкрепи известното мнение, че “никога не е много късно”.

КАКВО ДА ОЧАКВАТЕ СЛЕД УПОЙКАТА И РАЖДАНЕТО НА БЕБЕТО - ПРИЧИНИ ЗА ГЛАВОБОЛИЕ

Днес доста жени смятат, че могат да отложат за определено време раждането на дете без особен риск за тях. Сред причините за това обикновено са завършване на образование, постигане на успехи в кариерата, укрепване на финансовото състояние, намиране на подходящия човек за баща... Много жени раждат в по-зряла възраст и поради лечение на стерилитет, късно встъпване в брак или сключване на втори брак. Един от важните въпроси, които вълнуват двойките в репродуктивна възраст, е кога е най-подходящото време жената да роди.

Според медицинските препоръки най-добрата възраст е между 20 и 24 години. Много от младите жени обаче смятат, че на тази възраст нямат необходимата емоционална нагласа за отговорното събитие. Наблюденията показват, че нежният пол достига емоционална зрелост 10 години след върха на физическото си развитие. Днес жените, забременели на 35 год., все още не представляват високорискова група. В действителност, ако жената над 35 години е физически здрава, не страда от стерилитет и няма аборти, шансовете й да роди нормално и здраво бебе са почти същите както при 20-годишните. Въпреки всичко
съществуват рискове и резонният въпрос, който възниква, е как да се предотвратят евентуалните заплахи. При съвременните диагностични възможности и получените репродуктивни резултати е ясно, че бременността след 35-ата година не може да е изцяло застрахована от рискове, както им се иска на кандидат-родителите, но в повечето случаи заплахите могат максимално да се редуцират. Няма да е излишно всяка жена над 35, която ще ражда за първи път, да има предвид някои обстоятелства по пътя към целта. На първо място желанието за забременяване може да се окаже не толкова лесно постижимо. Отдавна е доказано, че в тази възраст репродуктивните възможности постепенно намаляват. Понякога бременността настъпва по-скоро, в други случаи след няколко месеца, в най-лошия случай очакванията не се сбъдват и след година.

НАЙ-ВАЖНИТЕ ПРЕГЛЕДИ И ИЗСЛЕДВАНИЯ ПРЕЗ БРЕМЕННОСТТА

Причините са най-различни, като се започне с нередовната овулация, промените в качеството на гаметите, намалената сексуална активност и се стигне до някои заболявания при партньорите. Най-голямата тревога на вече забременелите, разбира се, е възможността да износят и родят бебе с генетични дефекти и по-специално със синдром на Даун. Рискът за появата на този синдром нараства с възрастта на жената и при 40-годишните е 9 пъти по-висок в сравнение с този при 30-годишните. Според някои от последните проучвания относителният дял на това неблагополучие за 45-годишните е около 3%, но от друга страна, вероятността да се родят здрави деца е 97% (!), което не е никак малко. Известно е, че в сравнение с по-младите при жените, забременели за първи път след 35 години, има повече здравни проблеми през 9-те месеца. Така например диабетът и високото артериално налягане се срещат при около 6% в сравнение с 1.3% сред по-младите. Тези и други заболявания са неблагоприятен фон за по-честата поява на различни усложнения на бременността като преждевременно отлепване на плацентата, вътрематочно страдание и изоставане в развитието на плода. Споменатите и много други аномалии изискват специализирано наблюдение, системни изследвания и чести хоспитализации. Понякога промените в състоянието на плода и на бременната налагат преждевременно предизвикване на раждането, както и оперативното му завършване. Сред бременните над 35 години се срещат и повече спонтанни аборти. Усложненията и опасностите през бременността могат да се намалят съществено, ако по-възрастната бъдеща майка проявява воля, дисциплина и разумно поведение още от самото начало. Органите на плода се формират през първите 12 седмици на бременността, затова през този период той е особено уязвим. Добре е още от първите месеци бременната да спазва
някои основни правила
 

Да се храни пълноценно.
 Да се откаже от цигарите, алкохола, кафето и  разнообразни неофициално назначени медикаменти (някои жени обичат “да се хранят” с тях).
 Да поддържа добра физическа форма, която следва да се формира още преди забременяването.
 Да приема подходящи витамини, но предписани от лекар. Когато жената около 40-те реши да забременее, още в началото на бременността тя следва да се регистрира при лекар и акушерка, които да я наблюдават. За “по-възрастното родителство” са характерни не само някои страхове и усложнения. Оказва се, че то има и определени предимства. Жените, които не бързат да раждат, обръщат по-голямо внимание на подготовката за бременността и за отглеждането на бебето. Следвайки благородното си желание, те приемат закъснялата или отлаганата бременност като Божия благословия, а не като невъзможност да родят в по-млада възраст. Късното майчинство носи на жените с побелели коси по-дълга младост!

Проф. Борислав Стамболов, д.м.н.