Плацентата започва своето развитие още в първите седмици след оплождането, като достига функционална цялост около 16-ата седмица на бременността. Първоначално се разполага по-ниско в матката, а с нарастването ѝ се „издига” към по-горната ѝ част, високо над най-ниско разположената част на плода.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

При оглед на плацентата по нея се откриват две страни – майчина и фетална. По майчината, която е по-зърниста и груба, има няколко т.нар. лоба – те осигуряват връзката с кръвоносните съдове на матката. Феталната страна на плацентата е гладка, покрита с ципа (амнион).  При оглед се виждат различни съдове и винаги един ,,околовръстен”, по който се преценява целостта на плацентата. От тази страна се разполага и пъпната връв. Обикновено тя излиза от средата на плацентата

Норма и патология:
При някои случаи се откриват и отклонения при плацентата, които могат да се отразят на плода:
 - неправилна форма и дебелина, навлизане в дълбочина на маточния мускул и др.;
 - неправилно разположение в матката – предлежание на плацентата;
-  преждевременно отлепване на плацентата;
 - неправилно функциониране – плацентарна недостатъчност.
Плацентарните усложнения са едни от най-честите и опасни през втората половина на бременността. Свързани са с нарушаване на кръвоснабдяването на плода и оттук – с повишена опасност от неговата загуба. Подценяването на особеностите на плацентата може да доведе до фатални последици.

Подробности за плацентарна недостатъчност:

При това състояние околоплодните води са намалени, до липсващи, количеството на кислород към бебето е ограничено, оскъдни са и хранителните вещества. Опасно е за бебето, защото е твърде възможно то да започне да губи килограми, налице е по-бавното му съзряване. Обикновено няма конкретни симптоми, възможно е проблемът да бъде диагностициран изведнъж и да се наложи спешно секцио. Все пак е изключително препоръчително по време на рутинните прегледи да се следи степента на зрялост на плацентата по Grannum.

Кои са рисковите фактори за проява на състоянието:

  • Дибет
  • Вредни навици
  • Преносване
  • Медицинска история, свързани с предходни загуби на бременността, репродуктивни проблеми