В последния месец на бременността се правят няколко задължителни изследвания в женската консултация. През две седмици се изследват урината и кръвта на бременната (следи се нивото на хемоглобина), наблюдава се теглото с оглед на евентуални отоци. Разбира се, възможно е вашият лекар да следва различен протокол или закупеният пакет (ако се следите в частна болница) да включва различен брой изследвания и прегледи.

ПРОФ. ГЕОРГИ ПОПОВ ЗА ВИРУСИТЕ, СТРЕСА, ИМУНИТЕТА И СЪВЕТИ КАК ДА СЕ ОПАЗИМ

Сред задължителните „проверки” обаче са записите на бебешките сърдечни тонове (NST от Non-stress test) . Макар и да е нормално с напредването на бременността движенията на бебето в корема да намаляват, те все пак се усещат от бъдещата майка. Ето защо задължително е всеки ден (особено сутрин и вечер) тя да ги следи.

Какво показва NST?

Прилага се за отчитане на маточните контракции, техните интервали и интензитет. Чрез записите на тоновете успешно се следи състоянието на бебето, а ако възникат проблеми, има възможност да се реагира бързо.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Обичайно тоновете започват в 34-а г.с., като в началото са веднъж седмично, но - навлизайки в деветия месец, майката бива проследявана по-често и дори всекиднвно (при отминал термин).

За някои дами записите на тоновете започват още в 30-а г.с., това зависи от личната преценка на техния проследяващ лекар, който взима предвид как протича бременността им.

Kолко време продължава записът на тонове?

Обикновено около 30-40 минути. Все пак не е изключено да ви изпратят на кратка разходка за кафе или шоколад, ако бебчо спи дълбоко. Отделете си достатъчно време, не бъзрайте и не се напрягайте.

Важно!

Ако се случи нито веднъж през деня да не усетите бебешко движение (или пък тъкмо обратното – да усещате твърде интензивно и продължително раздвижване, дори необичайно, трябва да потърсите лекар, за да се провери дали с бебето всичко е наред. При жени с рискова бременност понякога се налага сърдечните тонове на бебето да се следят ежедневно от седмица, която лекарят смята за удачно.