Teкст: ИВА АЛЕКСАНДРОВА, логопед, специалист в областта ранно детско развитие. Притежава бакалавърска степен по логопедия, (завършва в СУ „Св. Климент Охридски“), която надгражда с магистърска степен „Комуникативни нарушения на развитието“ в същия университет. Създател и главен редактор на уеб сайт за логопедия: Logopedia. bg, на който родители и специалисти могат да открият актуална и научно потвърдена информация за нарушенията, обект на логопедичната терапия, ангажирана е и с личен блог: ivaaleksandrova.bg. Ива, в ролята си на логопед с повече от десет години практически опит, се превръща и автор на книгите "Умно бебе" и  "Твоето невероятно бебе. Член е на Европейската асоциация за ранна интервенция и един от създателите на Сдружение частно практикуващи логопеди.

СВАЛИ БЕЗПЛАТНО СВЕЖИ VIBER СТИКЕРИ

Сетивните системи позволяват на бебето да оцелее, да се развива и на по-късен етап да учи, като му дават информация за околната среда. Чрез сигналите, които подават към мозъка, те подпомагат разрастването на невронната мрежа. Отделните сетивни системи отговарят за зрението, слуха, обонянието, вкуса, осезанието, позата и движенията на тялото. Значимостта им за живота е толкова голяма, че развитието им започва успоредно със създаването на първите органи на тялото на бебето в утробата.

ЧУВСТВИТЕЛНОСТ

Кожата се развива едновременно с първичната нервна система преди всички други сетивни органи. Още от 7-ата гестационна седмица на бременността бебето има чувствителност около устата. След това стават чувствителни лицето, дланите на ръцете и стъпалата на краката. Около 11-ата седмица чувствителността достига торса. Между 11-та и 15-та седмица – една част от крайниците и покрива цялото тяло до 20-ата седмица. Осезанието включва възприемане на усещания за допир, натиск, болка и температура.

СЛУХ

Появата на първичната структура на ухото може да се види още от 24-тия ден на бременността. Кохлеата (част от вътрешното ухо, която декодира звуците и ги предава на мозъка по слуховия нерв) се появява през шестата седмица и достига пълния си размер около двайсетата седмица от бременността.

Активното слушане от страна на бебето започва от 16-ата седмица, въпреки че ухото не е напълно завършено до 24-тата седмица. В 16-ата гестационна седмица нероденото бебе е особено възприемчиво към гласа на майка си. Това е така, защото вибрациите, които преминават през тялото й в утробата, са по-силни от шумовете идващи отвън. На 20—24 седмици нероденото бебе може да разпознае по-дълбоките тонове на гласа на баща си.

Прочетете още: Защо е толкова важно да имате второ дете

Развитието на слуха преди раждането е жизненоважно за прогресията на уменията за говор, слушане и внимание след раждането. Бебетата започват да овладяват ритмиката и интонацията на езика още преди да се родят.

ДВИЖЕНИЕ

Вестибуларният апарат, който отговаря за равновесието, също се намира в ухото. Рецепторите на вестибуларния нерв започват да се формират между 6-ата и 8-ата седмица и са завършени и функционални между 12-ата и 16-ата седмица. Това е и периодът, в който ще усетите за първи път движението на бебето. В последния триместър бебетата се забавляват като движат интензивно краката и ръцете си и дори си играят с пъпната връв.

Зрение

Дълго време се е смятало, че бебетата, подобно на много животни, се раждат слепи. Сега знаем, че от 22-рия ден на бременността започва образуването на очите. През шестата гестационна седмица започва да се развива оптичният нерв, но едва в края на шестия месец от бременността бебето ще отвори очите си за първи път.

Обоняние

Обонянието е едно от шестте основни сетива и ни позволява да разпознаваме миризми. Това са различни вещества, разтворени във въздуха или във водата. Честа заблуда е, че бебетата в утробата не могат да разпознават миризми. Всъщност рецепторите на обонянието се появяват между 5-ата и 9-ата седмица. Те влизат в действие към 11-ата седмица и са напълно функционални между 25-ата и 30-ата седмица. Обонятелният нерв се образува още през 9-ата седмица. Бебето открива различните аромати, разтворени в околоплодните води, чрез специален орган (вомероназален или Якобсонов орган), който изчезва скоро след раждането.

Веднага след раждането детето ще потърси гърдите на майка си и ще започне да се придърпва към тях, като се води по специфичната миризма, която е уникална за нея. Тъй като обонянието е едно от силно развитите сетива на бебето, контактът ,,кожа до кожа‘‘ е много важен в първите часове след появата на бебето на бял свят. Познатата миризма успокоява бебето, регулира дишането и сърдечната му честота. Това подпомага адаптацията на мъничето към околната среда в първите часове след раждането и му дава усещането за нещо познато и сигурно в новия за него свят.

ВКУС

В съседство с рецепторите на обонянието се развиват вкусовите брадавици. Те отговарят за усещането за вкус и се формират от 13-ата до 15-ата седмица от бременността. Отначало се разполагат върху цялата вкусова лигавица, а по-късно се концентрират върху езика. Ароматните съединения в амниотичната течност стимулират вкусовите рецептори веднага щом бебето започне да преглъща около 12-ата седмица на бременността. Повечето изследвания потвърждават, че вкусовете, които са познати на бебето от периода преди раждането, са предпочитани от него и след като се роди. Ако искате да възпитате у детето си правилни хранителни навици, смело можете да разчитате на пренаталния период, както и да се храните с повече полезни храни. Пренаталната стимулация оптимизира умственото и сетивното развитие като осигурява положителен ефект върху когнитивното и поведенческото развитие в дългосрочен план. Освен ползите за бебето, тя е и чудесен начин да развиете своята връзка с нероденото си дете.

Прочетете още: Какво изпитва бебето пред 9-те месеца

На този етап от развитието на бебето сетивната система все още не може да обработва пълноценно сигналите от външната среда, но за вас това е едно добро време да започнете да се упражнявате и да включите тези занимания в дневния си режим.

Всяко от тези упражнения можете да модифицирате, така че да ви бъде приятно да ги практикувате всеки ден. Нашата цел е да развиваме осезанието, така че не се чувствайте длъжни да правите неща, които не харесвате. Например – избирайте музика, която обичате. Не е задължително тя да бъде непременно класическа, за да има положителен ефект върху детското развитие.

Примерна структура на едно занимание за пренатална стимулация на сетивата

Времетраене: от 10 минути до 20 минути

  • Дишане
  • Музика
  • Прочетете му приказка
  • Разкажете му история или как е минал деня ви
  • Играйте ритмични игри с докосване и Релаксирайте

NB! Техниките могат да се изпълняват и от двамата родители.
Ето ги моите любими пет упражнения за пренатална стимулация:
1. Дълбокото вдишване и бавното издишване ще ви помогнат да намалите стреса от ежедневието и да си осигурите малък оазис от спокойствие. Можете да използвате и различни техники за медитация.
2. В началото на втория триместър можете да започнете да пеете на бебето. Ако използвате една и съща мелодия, бебето ще си я спомня след раждането и това ще бъде още един начин да го успокоите.
3. Разкажете му за неговото семейство. За това коя сте вие и че ще чува гласа ви дълго време. Разкажете му за баща му и за всички останали в семейството. Кажете му колко силно е желано и колко много го обичате.
4. Докосвайте леко корема последователно от ляво и от дясно с цяла длан. Можете да си поиграете като задавате въпрос: ,,Къде си наше бебе? Тук ли си?“.
В края на втория триместър бебето ще започне да отговаря на вашите действия, допирайки краче или обръщайки се в посока на дланта ви.
5. Лекото поклащане или танцуване е любимо за бебетата преди раждането. Освен удоволствие за вас това ще стимулира и системите за докосване, движение и слух.