С всеки изминал ден коремчето ви расте, обикаляте за креватче и помпа за кърма. Бъдещият татко ви носи цветя и шоколад… Какво по-хубаво от това да сте бременна?! Как обаче се чувства бебето в утробата ви и какво изпитва през 9-те месеца? Дали вашите преживявания през деня могат да се отразят и на него, или то е защитено, плувайки спокойно в околоплодния мехур?

Прочетете още: Новият помощник на мама за седмичното пазаруване

Сладолед или шоколад
Съвсем в началото на бременността – още през 7–8-ата гестационна седмица (г.с.) от вътреутробния живот, вкусовите клетки в устата на плода са достатъчно чувствителни. Благодарение на тях бебето вече може да разпознава вкуса на околоплодната течност. Тя пък съдържа много вещества от храната, която поемате – захар и сол, киселини и мазнини, подправки и миризми. Ако днес сте си позволили да хапнете ориз с къри, бебчето веднага ще го усети. Ако утре манджата ви включва чесън, мъничето може и да се противи. Добре е да знаете, че бебето ще си спомня всички тези познати аромати и след раждането. Без да подозирате, през бременността вие програмирате вкусовите предпочитания на мъничето си.

Прочетете още: Всичко за кърменето

Глас в утробата
Възможно ли е да научите детето си да говори още от утробата? Проучванията показват, че след 24-ата г.с. малкото човече чува добре какво се случва наоколо. Матката не е тихо място. Бебето долавя куркането на червата, туптенето на сърцето на мама, нейния глас… Някои учени са убедени, че музикалността му може да се програмира още преди раждането. Йехуди Менухин – виден американски цигулар и диригент, бил убеден, че е чувал музика още в майчината утроба и това му е дало тласък да започне кариерата си.
Артур Рубинщайн – пианист от еврейски произход, пък твърдял, че е долавял звуци от пиано още преди раждането си... Дали това е вярно, все още никой не може да каже. Проучванията показват, че бебетата предпочитат музиката, която са слушали през 9-те месеца.

Любов от мама
Възможно ли е да предадете чувствата си на нероденото бебе? Оказва се, че способността за мислене, за усещане и съзнанието на бебето се развиват още преди то да се появи на бял свят. Вече има доказателства, че нежеланите деца по-често страдат от безпокойство и раздразнителност, нарушения в храносмилането и в съня. Ако бременната е подложена на стрес, ако е в депресия или се бори с някакви инфекции, тези състояния се отразяват и на бебето. Все пак не се паникьосвайте. Не всяка отрицателна емоция може да повлияе толкова негативно върху мъничето. Не може да живеете на розов облак през 9-те месеца. Запомнете, че само дълготрайната депресия или пълното изтощение се отразяват отрицателно на плода. Ето защо избягвайте неприятните емоции и се усмихвайте повече.

Д-р Ивана Симеонова
акушер-гинеколог

Меню за мама
Важно е да се храните балансирано и здравословно. Това ще гарантира правилното развитие на малчугана в утробата ви. Обърнете внимание на три особено важни съставки, които трябва да присъстват в менюто ви.
От особено значение е през 9-те месеца да приемате по 80 мг допълнително желязо дневно. То е основна съставка на червените кръвни телца и транспортира жизнено необходимия кислород до всички клетки на бебето. Желязото е в основата и на образуването на веществата допамин и серотонин, които имат изключително важна роля в предаването на нервните импулси. За да си го набавите, хапвайте повече нетлъсто месо, бобови растения, зеленолистни зеленчуци и яйца.
За да се усвои добре желязото, трябва да приемате и фолиева киселина. Тя принадлежи към витамините от група В и участва в образуването и съзряването на червените кръвни телца. Фолиева киселина трябва да се взема няколко месеца преди и след забременяването по 0.4 мг дневно. Тя предпазва бебето от развитието на животозастрашаващи дефекти на невралната тръба и от сърдечни заболявания.
От значение е в менюто ви да присъства морска риба. Тя е богата на йод. Недостигът му може да се отрази негативно върху интелигентността на детето. Йодът участва в образуването на хормоните на щитовидната жлеза. Добре е да използвате само йодирана сол.