Здравейте! Казвам се Виктория Крумова – по професия съм инженер, а по душа пътешественик. Първата ми рожба е личен блог за туризъм и начин на живот – sunrisinglife.com. Година след това се роди дъщеря ми, а малко след нея и синът ми. От близо 3 години съм по майчинство и животът на майката ми е доста актуален. Преди месец издадох първата българска книжка за приучаване към гърне – „Мими и гърнето“. Водена съм изцяло от идеите на естественото родителство – кърмене, носене на бебето, съвместен сън, многократни пелени. В следващите редове ще споделя моята гледна точка относно въпроси, които интересуват много бъдещи и настоящи майки.

Страхът от липсата на кърма

Чисто биологически много малък процент от жените в световен мащаб нямат кърма. Според мен всяка жена може да кърми. Лоша шега й изиграва именно този страх и стресът от идеята да нямат мляко за своето бебе. Смятам, че жените трябва да вярват в себе си и способностите на тялото си. Аз лично никога не съм изпитвала подобен страх. Още, когато забременях бях сигурна, че ще кърмя детето си възможно най-дълго. Сблъсках се с редица проблеми, но всичко е преодолимо, когато жената има желание.

88

Секцио  и кърмене

Доколкото знам има случаи, в които кърмата тръгва по-бавно при операционно раждане. Пред очите си имам редица примери на жени, родили чрез секцио, които кърмят децата си години наред. Всичко е въпрос на нагласа и на това да изгоним страховете си. Тялото на жената е нещо уникално и е в пълен синхрон с бебето, просто трябва да се доверим на женската си природа и да оставим нещата да се случат.

Личния избор – егоизъм или право

Всяка жена има право на личен избор за всяко едно нещо, включително за това дали да кърми или не. Факт е, че в кърмата има всички необходими на бебето протеини, въглехидрати, мазнини, вода, захар, витамини, минерали и микроелементи. Те са в идеални пропорции във всеки един момент. Това няма как да бъде така при храненето с адаптирано мляко. За мен е по-важно да кърмя децата си и да им дам най-доброто според моите представи за него, без да има елемент на суета.

Подготвка на гърдите за кърмене още през бременността

На много места дават идеи за подобен тип подготовка. Според моят опит няма как да се подготвят гърдите за кърменето. Самият процес е толкова уникален, че според мен е невъзможно да се доближиш дори до усещането по друг начин.

Недоносеното бебе и майчината кърма

Има начини за даване на кърма на недоносени, които не са развили достатъчно сукателния си рефлекс. Би трябвало дори това да е задължително. Да не говорим, че при недоносени бебенца е чудесно да се прилага и кенгуру грижа, която доказано подпомага укрепването на бебето. За съжаление, нашата реалност е далеч от тези добри практики и недоносените биват отделени от майките си дни наред и доколкото знам е истинска борба да успееш да убедиш лекарите, да хранят детето ти с кърма, а не АМ.

Полезно ли е кърменето за здравето на жените?

Има научни доказателства, че кърменето е полезно за женското здраве. Отразява се благотворно на физическото и психическото състояние на майката, намалява риска от рак на гърдата. Не случайно природата така ни е създала.

Боледуват ли по-малко децата, които са кърмени?

От личният ми опит – да. Аз съм кърмена до 1 годинка и съм била изключително здраво бебе и дете. Дъщеря ми е кърмена до 1 година 6 месеца и за близо 3-те си годинки е боледувала не повече от 4-5 пъти и то не сериозно, ами по-скоро е настивала. Със синът ми се кърмим успешно вече 10 месеца и е боледувал един единствен път, защото кака му беше болна. Смятам, че кърмата изгражда по силен имунитет на детето.

Д-р Кристина Чачева: Моето бебе е много чакано и обичано

Защо храната е най-доброто лекарство

Научете децата си, че щастливите хора постигат мечтите си

На поискване или на режим

 Бебето (особено новороденото) да е на режим – за мен това е недопустимо. Поне първите 3  месеца след раждането – така наречения четвърти триместър. Представете си, че то е било 9 месеца в майчината утроба и е получавало всичко, от което има нужда, в момента, в който има нужда. Ражда се – промяната на средата и самото раждане предизвикват огромен стрес за новороденото. Най-логичното продължение на нещата е кърмене на поискване. Бебенцето има нужда от това да бъде кърмено и гушкано от своята майка непрестанно.

ИНВИТРО кампания, даряваща безплатна процедура

Тя е единственото нещо, което то познава. И двете ми деца са кърмени на поискване, защото това резонира напълно на представите ми за родителството. Не мога да си представя дори да гледам и следя часове, да будя бебето, защото му е време да яде и т.н. Предпочитам да се оставя на естествения ход на нещата и да се водя по децата си.

Как да отбия детето, ако то категорично отказва да спре да суче

Няма да забравя как с дъщеря ми се будех по минимум 5 пъти през нощта, за да я кърмя. Тя обожаваше да суче и го правеше почти постоянно. И въпреки това сама се отказа от кърменето, когато навърши 18 месеца. Тогава вече бях бременна в седми месец и предполагам това също помогна за отбиването. Факт е, че тя сама се отказа. Няколко дни след като се отби се разболя. Беше с температура, предложих й да суче и тя ме избута и каза „не“. Това беше краят на тази близост с нея. Вярвам, че когато детето е готово да се отбие, то ще го направи. Също така, ако на майката кърменето не й носи дискомфорт и е психически ок с това да кърми дълго, не виждам причина да не го прави, поне докато това носи удоволствие и спокойствие на нея и детето.

Кърмене и начина на хранене

Лично аз никога не съм съобразявала храненето си с кърменето. По начало у дома следваме съветите за здравословно хранене – ядем много плодове и зеленчуци, ядки, готвим на пара или печем. Не ядем мазно, пържено, не пием алкохол. Много от храните, които се смята, че трябва да се избягват по време на кърмене като варива, чесън, люто, шоколад, кафе са ми любими и не съм спирала да ги консумирам никога. Смятам, че кърмещата жена не трябва да се ограничава, ако няма причина за това. Трябва да се води по бебето. Ако то има някакъв дискомфорт, може да се замисли за храната, която консумира и на елиминационния принцип да открие какво тормози бебешкото коремче. Ако няма никакви проблеми с бебето, не смятам, че трябва да се ограничава.

Първите минути след раждането – какво следва?

Тук не мога да дам общовалиден отговор, защото и двете ми деца са родени у дома. И двете са сложени на гърда още от първата секунда след появата им на бял свят. На дъщеря ми й беше малко по-трудно да засуче – трябваха й някакви минути, докато засуче добре. Синът ми за сметка на това засука моментално. Смятам, че бебето трябва да бъде сложено на гърда веднага след като се роди. Този първи контакт на майката и бебето е изключително важен. В последните години се използва понятието бондинг (импринтинг) – първите минути на интимен контакт между майката и новороденото. Смята се, че от него има множество ползи, една от които е адаптацията на бебето в новия свят.
Доколкото съм информирана  в някои болници имат практика да сложат новороденото веднага върху гърдите на майката. Не съм сигурна обаче, че това е масова практика, за съжаление.

Кърменето на открито

В края на миналата година заедно с много кърмещи майки се включихме в проект „Кърмене на открито“ в подкрепа на жените, които се притесняват да кърмят навън. Няма нищо срамно в това да нахраниш детето си, когато е гладно. В този ред на мисли –кърменето навън трябва да се разглежда като нещо напълно нормално и естествено. 

Снимки: личен архив