ЕМОЦИИТЕ ВЗИМАТ ВРЪХ В „40 СЕДМИЦИ – ПЪТЯ НА ЕДНО ДЕТЕ“

С наближаването на най-очаквания момент – този да станат майки, героините в „40 Седмици – пътя на едно дете“ започват все по-често да се тресат от нерви и суеверия.

Зрителите на първата дигитална поредица на ДНК и bTV, вече видяха емоционалната криза на Мария, до която я доведе едно обикновено заплетено колие. Това провокира бъдещата майка да изчете купища статии, свързани със суеверията и народните вярвания, свързани с бременните жени. През това време Екатерина по спешност посещава съдов хирург, заради големи и болезнени оттоци на краката си. Вижте мнението на екипа от специалисти на предаването за подутите и отекли крака при бъдещите майки:

Д-р Александър Калчев, репродуктивен хирург

Има такъв тип отоци, които са характерни само за рано сутрин. Те могат да не “алармират” абсолютно нищо. Но в крайна сметка, ако това нещо персистира и продължава във времето, задължително трябва да се вземат мерки и трябва да се направят изследвания, които да установят има ли нещо притеснително или не. Най-простото е чрез даване на урина. В нея има показатели, които ни ориентират дали такъв тип оток е патологичен или не е. Така че има съвсем елементарни тестове, които една бременна жена може да направи или най-малкото да информира проследяващия бременността лекар, за да знае той какъв тип изследвания да направи.

Нутриционистът Маги Пашова съветва бъдещите майки да приемат течности редовно и през целия ден – около чаша вода на всеки час.

„Трябва да пият вода по малко и по-често, а  не три часа забравят да пият вода и след това изпиват половин литър, което по-скоро може да има негативен ефект. Тоест редовно пиене на вода и консумация на храни с високо водно съдържание – пресни плодове и зеленчуци, супи, зеленчукови сокове. Липсата на достатъчно протеини в менюто също може да влоши задържането на вода. Тук се връщаме към идеята за балансирано меню, което да съдържа протеини, сложни въглехидрати. Освен храната има и други фактори, които могат да повлияят върху задържането на вода – например обездвижването. Затова често ставане от стола и чести разходки са силно препоръчителни.

Гледайте „40 Седмици – пътя на едно дете“ всеки вторник и четвъртък на btv.bg