През 9-те месеца сигурно не сте си правили илюзии за кърменето. Били сте подготвени, че това е болезнен и изтощителен процес. Вече като кърмачка обаче се изправяте пред неочаквано предизвикателство – темперамента на малкото ви съкровище. За да сте добър екип в кърменето, налага се добре да опознаете индивидуалния „стил на сучене” на вашето съкровище. Има няколко основни типа на поведение на кърмачето, докато мама го кърми…  


 

Неуморим пумпал
Докато кърмите, можете да поглеждате към любимото си ТВ шоу или да хвърляте едно око на вестника. Но не и с това бебе! През цялото време то се върти на всички посоки, рита с крачета и размахва ръчички. Лакомо захваща зърното ви, но скоро се задавя, защото от бързане вдишва твърде много въздух.


Какво да предприемете. Препоръчително е да кърмите неспокойното бебе още при първите признаци на глад. Не го чакайте да заплаче – това е по-късният сигнал, че вече е време за хапване. Следете кога съкровището ви ще започне да подава езичето си навън, да облизва устните си… Кърмете го на тихо място или му сложете тънка кърпа през главата, за да не се разсейва от външни дразнители.
Възможно е то да суче неспокойно поради все още недобре развития си сукателен рефлекс. Ако се задави, дръпнете го от гърдата и го оставете да си поеме няколко глътки въздух.

Плахо птиче
Докато кърмите малкото си съкровище, то забравя да суче и заспива. Или пък плахо захапва зърното, суче кратко и прави продължителни паузи.
Какво да предприемете. Помнете, че сученето е и напрегнато усилие, което може бързо да изтощи особено по-крехкото кърмаче.
Ако бебето прави паузи, значи се нуждае от тях. Все пак основното притеснение на майките на този тип кърмачета е да не би те да остават гладни. За да сте сигурна, че въпреки темперамента си вашето бебе поема достатъчно кърма, не му позволявайте лесно да заспива, докато суче. Опитайте да го кърмите в по-изправена позиция. Лекият масаж на краката и на гърба може да свърши чудесна работа. Честите смени на позата или преместването му от едната на другата гърда също могат да са ефективни. Слагайте го и по-начесто на гърдата.

Нощна птица
На дневна светлина всичко е интригуващо за вашето бебе, само не и кърменето. Животът е твърде вълнуващ, за да се губи време за прозаични дейности като яденето. През нощта обаче малкото ви съкровище се сеща, че е гладно и иска да суче често, дори през два часа.
Какво да предприемете. Когато бебето ви се събуди нощем и иска да суче, преди да му подадете гърдата, опитайте да го успокоите по друг начин – погалете го, подръжте ръчичките му. Ако тези средства нямат ефект и бебето продължи да плаче, това означава, че наистина става дума за глад. Знайте, че нощният глад е нормално явление през първата година от живота на детето. И особено в първите месеци, когато капацитетът на бебешкия стомах още e малък, а детето се нуждае от достатъчно количество храна във важните фази на растежа. 

Ценител на удоволствията 
Бебето се наслаждава на майчиното мляко като същински гастроном. За него минутите на хранене са и време за забавление. Затова то въобще не бърза – та нали цялото време на света е пред него! Това кърмаче продължава да суче, дори и когато вече млякото ви свършва, а то отдавна е сито.
Какво да предприемете. Известно е, че особено в първите месеци от живота на бебето кърменето е много повече от хранене – то е общуване и укрепване на връзката с майката.  
Няма точно правило колко трябва да продължава кърменето. Ако не само бебето, но и вие се чувствате комфортно в тази ситуация, не се притеснявайте да кърмите по-дълго. Така ще общувате, но и ще стимулирате и производството си на кърма.
Все пак, освен да кърмите, налага се да вършите и други дейности, а пък и не искате зърната ви да са залъгалка. Затова, когато забележите, че храненето неусетно преминава в игра, плавно прехвърлете вниманието на бебето от сученето към някаква играчка. Решение е и да кърмите по-начесто (12 кърмения в денонощието са нещо нормално през първите месеци).

Малка пираня
Ако вашето бебе с жадно настървение захапва зърното и не губи нито секунда в разтакаване, то притежава енергичен темперамент и е готово да грабне всичко, което му се полага от живота. Това обаче може да е доста болезнено за вас, особено ако зърната ви са разранени. А когато се появят и първите зъбки на детето, опасностите се умножават.
Какво да предприемете. Бъдете последователни – наистина можете да научите бебето да не хапе зърната ви. Задължително се погрижете и да успокоите разранените си зърна. За целта е известно благотворното действие на кърмата – намажете с малко кърма зърната и изчакайте течността да засъхне. Добър ефект имат и лечебните компреси. Ако болките в гърдите продължават, обърнете се към акушерка или специалист по лактация, за да коригира техниката ви на кърмене. Използвайте и силиконови предпазители (зърна) за кърмене, които ще облекчат болката.

Д-р Пенка Цочева
педиатър