Някои деца проспиват почти цяло пътуване (за щастие на мама и тати), но има и такива, които не могат да стоят мирно в столчето за кола дори за 5 минути. Няма да търсим причините, всяко дете е различно, но пък и не бива да оставаме равнодушни към подобни ситуации. Ако таткото не с вас, а вие шофирате и сте сами с бебето, едва ли има опция детския плач да не ви разсее или изнерви. Дори и първият ви импулс е да погледнете какво се случва, не го правете, абстрахирайте се в името на безопасността. Отбийте и спрете, за да успокоите детето, или се концентрирайте върху шофирането. Не се опитвайте да съвместявате и двете. Мъничето може и да се бунтува срещу факта, че е „вързано в столче“ против своята воля, редно е обаче да сте твърди що се касае до здравето и сгурността.

Захранване на бебето

Възпитанието започва от раждането

Казвайте "Обичам те" от мига на зачеването

Предлагаме ви няколко идеи как да направите пътуването по-весело и приятно:

 • Извадете столчето от колата и го занесете вкъщи

Оставете детето да се запознае с него, да сяда и да си играе. Така то ще свикне по-добре със столчето.

 • Уверете се, че детето е здраво

Ако детето никога преди не е плакало в седалката и едновременно с това преди отпътуването е било нервно вкъщи, е възможно плачът да се дължи на някакво здравословно неразположение или заболяване. Затова, разбира се, е необходимо да го прегледа лекар.

 • Дръжте в колата кутия с играчки

Това са „специални” играчки, само за пътуване, т.е няма да са омръзнали на детето. Не слагайте твърди играчки, които могат да предизвикат нараняване – например при рязко спиране.

 • Провесете играчки от тавана на колата

С помощта на тиксо и конец провесете леки и малки играчки на ниво, което не може да бъде достигнато от детето. Така то ще се забавлява като се протяга към тях.

 • Сложете шарена картинка пред погледа на детето

Можете да я закрепите на гърба на седалката, така че детето лесно да я вижда. Можете да сменяте разнообразни картинки при пътуванията или с една дума – бъдете креативни без помощта на телефон или таблет.

 • Слушайте различна музика или приказки в колата

Има деца, които обожават да слушат детски песнички или приказки, докато пътуват. Но можете и да опитвате с различни стилове музика и да следите дали се харесва на детето.

 • Правете кратки пътувания, когато детето е в добро настроение

Така то по-лесно ще свикне с колата и постепенно ще можете да преминете към по-дългите пътешествия.

 • Залъгалка или играчка за дъвкане

Понякога, за да бъде щастливо детето, то просто има нужда да дъвче нещо.

 • Сложете сенници на задните странични стъкла

Възможно е детето да се изнервя, защото слънцето му грее в лицето. Използвайте сенници, които се закрепват с вакуумчета на задните странични стъкла.

 • Уверете се, че столчето не е малко

Столчетата разполагат обозначения за възрастта. Но следва да имате предвид, че те са усреднени. Възможно е например на столчето да пише, че е предназначено за възраст до 6 месеца, но едновременно с това вашето 5-месечно бебе да е по-едро и да му бъде тясно.

 • Проветрявайте

Възможно е детето да се нуждае от глътка свеж въздух и затова да се изнервя.

Как да изберем най-подходящото детско столче за кола?

Столчето за кола е най-важно нещо, с което трябва да започне подготовката за път. Всички продавани детски столчета за автомобил, трябва да отговарят на определени и задължителни стандарти за безопасност. Но това не означава, че всички детски столчета за кола са еднакви. За да изберете подходящото столче, е необходимо да го съобразите с възрастта на детето и с характеристиките на автомобила.

Какво трябва да вземете предвид при избора на детско столче за кола:

Може ли да се монтира лесно? Някои детски столчета за кола имат допълнителни предпазители и индикатори за правилен монтаж, които ви помагат да се уверите, че детското столче е правилно монтирано в колата. Настройте коланите така, че да не са прекалено хлабави или стегнати, най-добре е те да прилепват плътно, позволявайки ви да плъзнете пръста си между тях и детето.

Столчето за кола подходящо ли е за теглото на детето и има ли за цел да осигури най-добрата възможна защита? Обърнете внимание на предпазните колани от 3 или 5-точкови, както и на страничните възглавнички, които имат за цел да не позволяват килването и движението на главата настрани (това е особено важно изискване за децата до 2-годишна възраст).

Проверете лесно ли се почиства детското столчето за кола. Бебетата се цапат постоянно, а вие ще искате детско столче за кола, да може да се почиства лесно. В идеалния случай, тапицерията трябва да се сваля и да се пере в перална машина.

Какво още е важно да знаем за спокойнто пътуване?

Подгответе чанта, в която да поставите всичко необходимо за няколкото часа, които ще прекарате в колата с детето. Бъдете подготвени при нужда всичко да ви бъде под ръка, вместо да го търсите в куфарите или саковете в багажника. Сложете храна, вода, пелени, сухи и мокри кърпички, както и играчки. Запасете се с няколко торбички за отпадъците от храна или в случай, че на детето му стане лошо и има позиви за повръщане. Важно е да сложите и медицински несесер, който да включва термометър, температуропонижаващи средства, лекарства против повръщане и разстройство, спрей за овлажняване или отпушване на нослето, стерилна марля, лепенки, бинт… Подгответе резервни дрешки. Вземете още  и малка възглавничка, тънко памучно одеяло, ако на детето му се доспи.

Пожелаваме ви приятно пътуване!

Текст: Milenita May