Любима тема с много неизвестни - кърменето вълнува силно всяка бъдеща и настояща майка. Въпросите са много, възможни са грешки, важно е да знаем техните решения и да сме подготвени за всякакви объркващи ситуации. За да помогне, обясни и разясни всичко ключово и важно по тема Кърмене, Елена Василева беше гост в предаването ни. Тя разкри някои практически детайли и даде ценни насоки. 

В началото обаче дадохме думата на друг специален гост. Велина Метева от WaterWipes ни сподели всичко важно, което трябва да вземем предвид при избора на мокри кърпички. Ключово в грижите е да знаем следното: "Мокрите кърпички са козметичен продукт, който има в себе си състав." И понякога именно съставките на продукта, който използваме, могат да се окажат предпоставка за възможни кожни раздразнения. Важно е да избираме мокри кърпички, които сдъръжат много вода. Колкото по-мокри са те, толкова по-близко ще бъдем до резултата, който постигаме с измиването под течаща вода. Да, WaterWipes са чудесн, правилен, информиран и разумен избор. 

И след като разбрахме как да почистваме кожата на малчо, време е да овладеем и кърменето. Бебето е гладно, когато плаче. За Елена Василева това е една от първите грешки, които могат да се допуснат. По нейните думи: "Когато бебето се разплаче от глад, то не е гладно, то е озверяло." Важно е да се запомни, че "на едно плачещо бебе не можеш да му помогнеш да засуче." Бебето е гладно, когато започне да се пробужда, а не, когато плаче.

Елена Василева посъветва майките да стоят до новороденото, за да видят неговия глад - да, гладът на бебето се вижда! И е важно майките да не се отделят за дълго от мъничето, особено в първите дни от неговото раждане. 

В хода на нашия разговор разбрахме кога засукването е правилно и кога е грешно, научихме, че подготовка за кърмене не е нужна, защото по време на цялата бременност функционират жлезите на Монтгомъри и те се грижат достатъчно за предстоящото кърмене. 

Кърменето не боли! Има ли болка, значи не кърмим правилно. Когато има болка, зърното е асиметрично, то е притискано и мачкано. 

Дали да кърмим от едната или пък да кърмим и от двете гърди? Елена Василева се погрижи да ни даде отговор и на този въпрос.

Внесохме много яснота, дадохме практически съвети и сме сигурни, че успяхме да успокоим много бъдещи и настоящи мами. Ако сте пропуснали да ни гледате, полезния ни разговор с Елена Василева може да видите тук: