Детският гастроентеролог е един от най-често търсените от родителите специалисти, тъй като освен да диагностицира и лекува заболяванията на стомашно-чревния тракт, черния дроб и панкреаса, той дава и препоръки за отглеждането на здравото кърмаче – как да се случи захранването, как да разпознаем липсата на толеранс на бебето към някои храни, как да поддържаме добро чревно здраве при бебето и още...

УЧИЛИЩЕ ЗА РОДИТЕЛИ: Сънят на бебето. Разговор с Елена Чапалова

За да научим всичко важно по темата, гост в предаването ни беше д-р Мила Байчева, педиатър и детски гастроентеролог от СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“. С нея се фокусирахме върху всички възможни гастроентерологични проблеми, търсейки техните причини и намирайки решенията им. 

В началото на нашия разговор разкрихме кои са проблемите на стомашно чревния тракт. "Голяма част от храносмилателните нарушения в ранната детска възраст, в кърмаческа възраст, са всъщност физиологични феномени." Родителите не бива да изпадат в паника, трябва да разчитат изключително много на педиатъра, който проследява детето.

ГАЛЕРИЯ: 10 реални снимки за силата и красотата на Раждането

Помощ! Запек при бебето. Д-р Байчева ни помогна да опознаем проблема и ни даде ценни насоки за неговото справяне. По думите на нашия гост - част от проблема се крие в неразпознаването на подобно състояние. Важно е да не забравяме: както кърменото, така и храненето с адаптирано мляко кърмаче трябва да се изхожда всеки ден - "това е нормално, това е физиологично"

Разбира се, не подминахме и друг важен проблем - коликите. Научихме, че те са индивидуален проблем и категорично не са заболяване, коликите са физиологично явление, свързано с незрелостта на стомашно-чревния тракт

Много въпроси и безброй тревоги за мама и татко, но ето, че с правилни насоки и адекватни грижи, всеки проблем намира своето решение. В това ни убеди д-р Байчева. Благодарим ѝ за отделното време и полезната, споделена информация.

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА В YOUTUBE

В предаването, на гости при нас бе и д-р Нина Конова, педиатър и детски кардиолог. Тя ни запозна отблизо със здравословното хранене на кърмачето и малкото дете и ни разкри как Aptamil може да бъде изключително добър приятел на мама и бебе. 

Срещата ни беше интересна, а разговорът ни, сигурни сме, успокои много бъдещи и настоящи родители. Ако сте пропуснали да ни гледате, можете да го направите още сега: