Повечето от вас кърмят седнали или легнали на една страна. Часовете, които прекарвате в кърмене, може да са особено градивни за тялото ви.
Както обръщаме внимание на стойката по време на бременност, така трябва да и отдадем нужното внимание и след раждането, тъй като съединителната тъкан е все още мека и промените в стойката, болките в гърба и раменете и изкривяванията са често срещани.


Винаги когато кърмите, намерете най-добрата позиция за гръбнака си, не превити и усукани, а стегнати и леко наведени. Използвайте възглавница или удобен стол, за да приближите бебето към себе си или за да може да се облегнете. След приключване на кърменето, задължително разтегнете мускулите на гърдите. Може да направите и няколко повторения котешки гръбчета за да подобрите гъвкавостта на гръбнака.
Докато кърмите, може да упражнявате мускулите на тазовото дъно. Кегелите са упражненията, които най-добре се грижат за здравето на перинеума. Стягайте и отпускайте тези мускули 100тина пъти по време на всяко кърмене.

Прибирането на корема към гърба е лесно, когато сте седнали да кърмите. Стегнете корема в долната част и си представете, че искате да залепите пъпа към гръбнака. Задръжте 10 секунди и повторете общо 10 пъти по време на всяко кърмене. Важно е преди всяко повторение да си поемете въздух и да може да говорите докато коремът е прибран. Тези упражнения гарантират връщането на формата и здравето на мускулатурата.