Александър, Георги и Рая са най-предпочитаните имена за новородени през миналата година в Шуменска област. Това съобщиха от местния отдел „Статистически изследвания“. 

6 древни и забравени български имена

Александър и Георги са кръстени по 13 момчета. Следва името Миран - 12 новородени, Виктор - 11 момчета и Емир и Ара - с по 9 момчета. Сред най-избираните мъжки имена са и Никола, Еймен, Умут, Йоан, Теодор и Озан. 

Най-често срещаното име при новородените момичета е Рая - 11 деца. На второ място е Виктория - 10 новородени, следва Никол - 7 момичета. Сред най-предпочитаните имена попадат и Еля, Масал, Туана, Габриела, Мария, Алмира, Аля, Ела и Мирай. 

През миналата година новородените на територията на област Шумен са наречени с 692 различни лични имена. 225 деца са кръстени с първата буква от българската азбука, а с две лични имена са записани 29 новородени. 

Имена със значение Божи дар

В страната, за поредна година, сред новородените момчета най-разпространено е името Александър, следвано от Георги и Калоян. При момичетата най-предпочитано е името Виктория, следвано от Мария и София.

Източник: https://bnr.bg/