Как да се казва бебето? Някои родители знаят отговора на този въпрос още преди да видят двете чертички на теста за бременност. За други обаче решението за име се оказва трудна задача. За да ви бъдем в помощ, ние често ви даваме интересни предложения: 

Днес искаме да ви представим някои забравени български имена, които искрено се надяваме да възродим и да превърнем в модерни, актуални, популярни. Ето кои са те. 

Янина 

Женската версия на Ян(е), което благозвучно напомня на любимия герой Ян Бибиян на Елин Пелин. Яна на старобългарски означава „река“, което подсказва буен нрав и мъдрост. Речната вода символизира и сила, дълъг живот и здраве. Името е свързано и със Слънцето (Райко, Янко), което подсказва за един слънчев и усмихнат човек. 

Велин 

От старинната славянска дума „велий“ – голям, велик. Имената, започващи с буквата „в“ се надарени с възвишени вътрешни чувства и голяма духовност. Името се характеризира със заложба в качества като артистичност, изтънченост и дипломатичност. 

Дея 

Това е женският вариант на името Дейо. Означава „дейна“, „будна“. Момичета с тези имена имат склонност към философски размисли, в помощ са на другите, стремят се към всеобщо уважение и проницателността им лесно ги приспособява към обстоятелствата.

Станой

От българския глагол „да стои, да остане жив“, еднакво по значение със Стоян. Израз на единственото родителско желание. Момчетата с това име са символ на ново начало и възраждане. Те са трудолюбиви, интуитивни, но от друга страна носят чувство на затвореност. 

Сладки спомени: Катето Евро и внучката ѝ

Косара

Притежателката на това име била дъщеря на цар Самуил и съпругата му Агата. Записвана е в летописите като Теодора и Косара. Името Косара има аналог с мъжкото Куцар. Второто ѝ име Теодора („божи дар“ на гръцки език) става аналог на българското Косара. Идва от основата „кос“, която съвпада с общоиранското „хуца“ – бог. Косара ще рече „божествена“ или „господарка“. Момичетата носят чисти, светли, но пламенни души

Бисер

Произлиза от бисер, перла. Притежателите му имат силна сантименталност и чувственост, емоционалност. Въпреки това те са рационални и хора с решителна натура.

Прочети още...