Бебетата са цяла вселена, толкова са мънички, беззащитни и крехки, а всъщност притежават удивителни умения. Може да не ви се вярва, но те умеят да манипулират майка си с химични импулси, спят с отворени очи и изобщо не се страхуват от височини. Нека видим на какво още са способни новородените.

 • Новородените усещат по-добре вкусове от възрастните 

Върху езика, устната лигавица и небцето на бебето има повече вкусови рецептори, отколкото при възрастните: 30 000 срещу 10 000. Някои учени смятат, че толкова много рецептори са необходими за разбиране на света около нас. Ближейки предмети, бебетата могат не само да усетят вкуса, но и много повече. Според теорията за синестезията сигналите от една сензорна система могат да попаднат в друга система. Например, човек може да свърже определена музка с конкретен цвят или да усети аромат при прочита на дадена дума. Нещо подобно се случва и с новородените.

КАЛКУЛАТОР ЗА ПОЛА НА БЕБЕТО

Поради огромния брой неврони и вкусови рецептори, просто облизвайки играчки, ръце, околни предмети, децата получават много повече информация от възрастните. И остарявайки, ние прекъсваме ненужните невронни връзки и възприемаме света такъв каквъвто го познаваме.
 

 • Детето може да възстанови вътрешните органи на майката

Учените са забелязали, че някои жени със слабост на сърдечния мускул се чувстват по-добре скоро след раждането. Това се случва благодарение на плода в утробата. Всъщност сърдечната дейност на майката може да се подобри благодарение на стволови клетки от пъпната връв на бебето. Същото важи и за други органи. Ембрионалните клетки се намират в увредените бели дробове, сърце или мозък на бременни жени. Така плодът се опитва да лекува тялото на майка си, за да оцелее.

 • Бебетата могат да спят с отворени очи

Лекарите казват, че няма от какво да се притеснявате: полуотворените очи показват, че бебето е във фазата на REM съня (именно в нея виждаме сънища и обработваме получената информация за света). Възрастните прекарват 25% от нощта в тази фаза, а децата до 50%. Така децата тренират паметта си и подобряват нервната система.

 • Новородените не се потят и плачат без сълзи

През първите седмици от живота си бебетата плачат без сълзи и почти не се потят. Всичко това се дължи на недостатъчното развитие на слъзните канали и потните жлези. В нашето тяло има два вида потни жлези: апокринните жлези се активират само по време на юношеството, а екринните жлези се активират няколко седмици след раждането.
 
Ето защо е толкова важно родителите да гарантират, че новороденото не се прегрява. Опасно е да увивате дете в няколко пелени - бебето все още не знае как да се охлади.

 • Новородените бебета могат да улавят топлинните сигнали на своите майки

Природата е предоставила на новородените своеобразни термични сензори. Ако веднага след раждането бебето се постави на гърдите на майката, то ще пропълзи до зърното и ще започне да суче. Италиански лекари са провели малко проучване и установили, че температурата на устните на бебето е по-ниска от температурата на гърдите на майката. Благодарение на тази разлика детето може да намери източника на храна.

Учените предполагат, че жените дават топлинни сигнали на децата си и те са в състояние да ги възприемат.

Бебета, родени през май - какво знаем и какво не за тях

 • Бебетата имат повече невронни връзки от възрастните

Бебетата се раждат със 100 милиона невронни връзки в мозъка. Това е 2 пъти повече, отколкото при възрастните, въпреки факта, че размерът на мозъка на децата е много по-малък. Така че до известна степен бебетата мислят повече от родителите си: през първата година от живота си бебетата трябва да научат огромно количество информация. Вярно е, че до 3-годишна възраст мозъкът прекъсва ненужните синаптични връзки, за да оптимизира работата си.

Ако прекъсването на синапсите не върви по план, тогава детето може да бъде както гений, така и аутист или дори шизофреник.

 • Бебето не трепери от студ

Новородените не треперят, ако им е студено. Те имат специален начин на терморегулация: 5% от тялото им е заето от кафява мастна тъкан. Тя предпазва бебето от хипотермия, така че бебетата са по-малко податливи на студ от възрастните. При възрастните няма такъв механизъм на терморегулация. Ако забележите, че бебето трепери, това може да сигнализира за неврологични проблеми или че бебето просто е гладно.

 • Бебетата могат да променят цвета на очите си, но това няма да се случи при всеки

Бебетата могат да променят цвета на очите си. Някои бебета се раждат със сини или сиви очи, но това не е за дълго. Цветният пигмент меланин не се произвежда веднага в нашето тяло. Родителите могат само да гадаят какъв цвят на очите ще има детето. С едно изключение. Бебетата с кафяви очи няма да променят цвета на очите си - в тялото им има достатъчно меланин. И синеоките в четири случая от пет ще станат зеленооки или кафяви очи.

 • Бебетата манипулират майките с химически импулси

Природата е устроена така, че децата въздействат пряко на центровете за удоволствие в мозъка на майката. Когато жената вдишва миризмата на бебе, се задейства сложна химическа реакция. Допаминът, вещество, отговорно за удоволствието, навлиза в кръвта. Всъщност изпитваме едно и също удовлетворение, когато се наситим, след като сме гладни, или когато утолим силна жажда. Бебетата могат да манипулират не само майките си: миризмата на бебето засяга дори жени, които не са раждали.

 • Децата не се страхуват от височини до определена възраст

Учените казват, че до 9 месеца бебетата не се страхуват да паднат от високо. Страхът идва едва когато бебето вече се е научило да пълзи. При децата тази смелост е продукт на липса на информация. Когато детето започне да се движи самостоятелно в пространството, мозъкът получава данни от периферното зрение и се научава да коригира баланса. Когато детето лежи неподвижно, неговият свят е стабилен и предвидим, така че няма страх.

Отношения между мама и тати след появата на бебето

 • Всички бебета са златни в буквалния смисъл на думата

Златото се намира в малки количества в почвата, водата, растенията и дори в човешкото тяло. Средно ние сме горди собственици на 0,2 mg чисто злато в тялото. Но нашите деца са буквално златни: в косите им концентрацията на благородния метал е 2 пъти по-висока, отколкото в земната кора.

Експертите смятат, че такава концентрация на злато се образува поради кърменето и до 3 месеца съдържанието на блогородния метал се връща към нормалното.

 • Половината от бебетата имат специални белези при раждането

Червени петна по носа, близо до очите и на тила се срещат при почти половината от новородените. Често те се наричат ​​"целувката на ангел". Такива петна стават по-ярки, когато детето плаче. Това са разширени кръвоносни съдове, които не представляват риск за здравето. В повечето случаи те изчезват от самосебе си.

Източник: https://semeistvo.rozali.com/