Екип на клиниката по ортопедия в болница "Токуда" спаси от парализа дете, което е било неправилно лекувано в чужбина. Консултация с гостуващи у нас специалисти изпраща момичето за операции зад граница, които утежняват състоянието му. 

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

Здравословните проблеми на Лора започват едва на 4 г., когато претърпява сърдечна операция. Въпреки нейния успех, тежките битки по пътя ѝ продължават. Детето страда от рядък генетичен синдром (Синдром на Коен). На 9-годишна възраст, заради нестабилност в походката и тежко гръбначно изкривяване, семейството на момичето е посъветвано от рехабилитатор да направи консултация със специалист от чужбина.

Без да бъдат направени образни изследвания, гостуващите лекари правят преценка, че детето страда от сколиоза и двустранни бедрени луксации. Предлагат на родителите му да му бъдат извършени операции на гръбнака и тазобедрените стави в рамките на една хоспитализация, за което предоставят оферта за лечение в чужбина. Семейството, търсейки най-доброто за своето дете, решава да им се довери и събира с цената на много усилия необходимите за комбинираното хирургично лечение средства.

Хирурзите извършват оперативната интервенция на гръбнака, а седмица по-късно детето е подложено и на операция на тазобедрените стави. След повторната хирургична намеса детето е в инвалидна количка, изпитва силни болки в гърба и има подутина в същата област.

Семейството започва да търси варианти за консултиране с друг специалист. След дълго проучване родителите на Лора се насочват към проф. Васил Яблански, началник на Клиника по ортопедия и травматология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда и неговия екип.

Дете на 1 годинка пострада след игра на катерушка в Пловдив

След преглед и образни изследвания става ясно, че имплантираната система е счупена. Освен силната болка, която детето изпитва, съществуват рискове от настъпване на редица усложнения като – парализа, несрастване на костта, прогресия на гръбначната деформация, инфекции и др. Това налага системата да бъде сменена в много кратки срокове.

Българските лекари изготвят необходимите документи на Лора, за да кандидатства за одобрение от НЗОК и покриване на разходите по предстоящата операция.

Лекари спасиха бебе, тежащо едва 540 грама

Проф. Яблански и неговият екип сменят счупения имплант и успяват да укрепят гръбнака на детето, така че да може да зарасне правилно. Междувременно установяват, че са разместени и имплантираните в тазобедрените стави винтове, което също трябва да бъде коригирано

Два месеца след операцията на гръбнака, детето няма никакви оплаквания и се възстановява много добре от операцията. Скоро екипът ще може да се заеме и с тазобедрените стави, посочват от лечебното заведение.

Източник: https://m.offnews.bg/