Вълшебно творение и дар от Бога е да бъдеш мама - любов да сееш и да получаваш. Красиво е и нежно, топло и сплотено. Ръцете ти понасят щастието, сърцето ти прелива от емоция. Животът се роди и МАЙКА те направи. Велико чудо, радост и победа! 

НАУЧИ КОГА Е ТВОЯТ ТЕРМИН

Връзката между майката и бебето, особено в началото, е изключително интензивна. В тези първи месеци от раждането на детето неговото физическо и психическо съществуване е изцяло поверено на майчината грижа. Бебето се нуждае от сигурна привъзраност и мама е тази, която трябва да му я даде. 

Любопитно

enlightenedС напредването на бременността мозъкът ви отделя все повече окситоцин – хормона, който активира майчиния ви инстинкт и ви кара да чувствате силна връзка с нероденото си дете.

В "ЗДРАВЕ НА ФОКУС" ГОВОРИМ ЗА:

enlightenedУчените откриват, че при инжектирането на окситоцин в организма на животно, което не проявява интерес към своите малки, женската мигновено започва да се грижи за тях. 

enlightenedНай-високо ниво на отделен окситоцин се наблюдава по време на самия процес на раждането и влияе пряко на физическото, емоционалното и психологическото състояние на майката.

А какво ли се случва, когато мама целуне бебето?

Невролог провежда интересен експеримент и споделя кадър, в който ясно се вижда кои мозъчни зони се задействат при целувката

Експериментът показва удивителни химически реакции в мозъците и на майката, и на бебето. Невроложката Ребека Сакс използва своите познания, за да покаже на света как мозъкът на детето излъчва удоволствие и щастие, когато майката целува бебето си. Експериментът, който със сигурност ще остане в историята, е направен с помощта на ядрено магнитен резонанс.

Клетките на бебето остават в главния мозък на майката до края на живота ѝ

Той показва как мозъкът на 2-месечното бебе и на неговата майка буквално се оцветява в червено, когато те се целуват. Активизират се основно тези части, отговорни за отделянето на "хормона на щастието".

"Целувката води до химична реакция в мозъка и отделянето на голямо количество от хормона окситоцин, който предизвиква също така чувство на привързаност и привличане. Целувката активизира и обмяната на вещества - освобождава се допамин, който ни кара да се чувстваме добре, както и вазопресин", обяснява невроложката, извършила удивителният експеримент.

Здравата връзка майка-бебе създава защитни механизми срещу редица заболявания

На снимката, която тя показва, целува своето бебе и много ясно се виждат и двете мозъчните реакции.

Източник: https://fakti.bg/

Снимка: https://e-zdravey.com/