Това е невероятно, нали? Докато жената е бременна, клетките на бебето мигрират в кръвта на майката и след това се връщат обратно в бебето, това се нарича „фетално-майчин микрохимеризъм“.⁠

Над 35-годишна възраст шансът за зачеване на момче е по-голям?

От дълго време се знае, че по време на бременност плацентата позволява двупосочно движение на имунни клетки между майката и плода. Някои от обменените клетки са способни да формират връзки, които са активни поне половин столетие след раждането. Известен е фактът, че фетална ДНК се открива в кръвта на майката още в първите 9 седмици на бременността. Клетките на бебето остават в главния мозък на неговата майка до края на живота ѝ. 

В "ЗДРАВЕ НА ФОКУС" ГОВОРИМ ЗА:  

Здравата връзка майка-бебе осигурява не само сигурни защитни механизми срещу редица заболявания

Дори ако бременността не стигне до термин или ако майката преживее аборт, тези клетки все още ще мигрират в кръвта. Според последни изследвания именно тези клетки имат действието на стволови клетки и участват в процесите на регенерация на клетъчни тъкани.

Бебето помага за своеобразен ,,ремонт‘‘ на майката, докато майката "изгражда" бебето по време на бременността. Това често е и причината някои заболявания да изчезват по време на бременност.

Майчината интуиция – невидимата сила

Невероятно е как телата на майките защитават бебето на всяка цена, а бебето също защитава и възстановява майката в замяна.

Най-важните прегледи през 9-те месеца

Ако сте майка, вече знаете как можете интуитивно да почувствате детето си, дори когато то не е с вас. Е, сега има научно доказателство, че майките носят тази ,,интуиция‘‘ в кръвта си години след появата на рожбата им.