Когато гушнете новороденото за първи път, ще усетите... Това е отговорът на въпроса как трябва да се държи бебето. Сигурно през бременността много пъти сте се чудили как ще успеете да хванете това така крехко създание, до го притиснете до гърдите си, а дори и да се грижите за него. Факт обаче е, че някакви невидими ръце ще ви водят по пътя към знанието – майчината интуиция. Хилядолетия съзнателен и подсъзнателен опит се предава от майка на дъщеря, от поколение на поколение. Сега е ваш ред да се включите в щафетата.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Постоянно безпокойство
Сигурно ще се зачудите защо тази интуиция не ви спестява постоянното притеснение дали бебето ви е нахранено достатъчно добре, дали е сухо, дали диша през нощта (това е едно от най-големите безпокойства на първескините), дали... Всъщност именно интуицията ви държи винаги нащрек като куче пазач и ви кара постоянно да проверявате всичко ли е наред с бебето. Така и при първия симптом ще можете да окажете помощ на мъничето.

Шесто чувство
Това мъчително безпокойство обаче може да се потуши, като следвате инстинкта си. Шестото чувство при жената е изключително добре развито. То е допълнително интелектуално знание и ще ви помага да се справяте в най-трудните моменти, дори когато не сте спали в продължение на две денонощия.

Като мама ли съм?
Съвременните тенденции в родителството налагат либералния режим на отглеждане на бебето. Кърмете го, когато то пожелае, бъдете винаги до него, когато заплаче, угаждайте му за всичко. В средата на миналия век възпитателите съветваха майките да налагат по-строг режим на детето си. Днес добрата майка се нагажда към нуждите на детето си и се съобразява с неговия график. Компромисният вариант между стария и новия модел на възпитание е през първата половин година след раждането да сте по-либерална, а след това да сте строга, тъй като детето ви ще се нуждае и от някои ограничения. Факт обаче е, че тази философия се предава от майка на дъщеря още много преди психолозите да я изследват. Майчиният инстинкт е повлиян както от вътрешното чувство, така и от начина на възпитание и детството, което една жена е имала. Ето защо тя, колкото и да се стреми, не може да избяга от примера на собствената си майка. Искате или не, един ден ще станете същата като майка си.

Ама в книгите пише...
В дебелите книги пише, че децата обичат да се къпят. Сигурно се чудите защо обаче вашето плаче, когато влезе във ваничката. Следвайте пак интуицията си. Не винаги това, което важи за останалите малчугани, може да се приложи и за вашето мъниче.
За шестото чувство няма разумни обяснения. Опитайте да получите колкото може повече знания от различни източници и ги използвайте за вашето дете, за средата, в която живеете. Климатикът може да върши чудесна работа на съседката, но дали ще е толкова ефективен за вас и вашето бебе?

Идеална, но не съвсем
Добре е още в началото да осъзнаете, че перфектна майка не съществува. Никой не иска да прилича на Бри от сериала „Отчаяни съпруги” – тя е толкова съвършена домакиня и майка, че дори собствените й деца понякога не я харесват. Нима желаете същото да се случи и на вас? Не мислете, че това, което правите, винаги ще е най-доброто за детето. Важното е, че се опитвате да му дадете онова, от което то се нуждае. Неизвестността е част от солта на живота. Обграждайте детето с любов и очаквайте бъдещето с нетърпение.

Всичко е в главата
Модерните напоследък течения за позитивно мислене залагат на вярата в себе си. Все още не е доказано колко ефективна е тя, но има една безусловна истина – по-добрата майка е уверена в способностите си. Бенджамин Спок съветва: „Вярвайте в себе си, защото знаете много повече, отколкото предполагате”. Малките момиченца започват да играят с кукли още от 2-годишна възраст. Природата ги подготвя да станат майки от съвсем малки. Стига да се доверите на инстинктите си и да сте уверена, вие ще сте най-добрата майка за детето си.