За да свикне новороденото с живота извън утробата на майката, му е необходимо време. След раждането малкото човече трябва да се пренастрои към три различни природни времеви ритъма, което за него е труден процес. То трябва да се приспособи към редуването на деня и нощта, смяната на сезоните и към осъзнаване на часовете, минутите, секундите. Трудности, свързани с неговата адаптация, могат да се появят на всеки един етап.

Психолог съветва: Не давайте детето на ясла/градина преди 3-годишна възраст

При появата си на бял свят бебетата преживяват стрес поради напускане на топлата уютна среда в корема на майката. След като поемат първата глътка въздух, те трябва да свикнат със смяната на деня и нощта. На новородените им са необходими средно 2-3 месеца, за да се научат да спят по-дълго през нощта и по-малко през деня – около 2-3 часа. Впечатлението, че най-малките прекарват повечето време в сън, е измамно. Те спят по 16-18  часа в денонощието, но техният сън е накъсан. Някои мъничета се будят всеки 20 минути, други прекарват в непробуден сън по 3 часа дневно, а през нощта – даже по 5-6 часа.

Мария, която сбъдна мечтата си за дете на 48 години

Първоначално бебето не може да различава деня от нощта и затова през деня може да спи много дълго, а през нощта да се буди всеки час. Преди всичко е необходимо да позволите бебето само да пренастрои биологичния си ритъм в новата среда на съществуване. Затова му е нужно време, за да си изработи собствен ритъм на сън и будно състояние според вътрешния си биологичен часовник. За да се справи с този преходен период от живота си, му помага ендокринната и храносмилателната система, както и нормалната работа на черния дроб. За това са необходими няколко седмици. Случва се понякога бебетата да объркат деня и нощта, което докарва родителите им до пълно изтощение.

И все пак родителите могат да помогнат на наследника си по-бързо да се настрои на своя ритъм. За целта е необходимо от самото раждане на бебока да се създаде колкото може по-голям контраст между деня и нощта.

В "ЗДРАВЕ НА ФОКУС" ГОВОРИМ ЗА:  

С плач бебето се освобождава от натрупания през деня стрес

Когато вечер слагате детето да спи, добре е стаята му да е съвсем тъмна. Да оставяте включена нощна лампа, когато то е едва на седмица или две, е напълно излишно, тъй като кърмачето не се плаши от тъмното. Постарайте се нощем да го изолирате от шума, а през деня е достатъчно да дръпнете пердето, за да не греят слънчевите лъчи в лицето на спящото дете. Лекият полумрак е напълно достатъчен, за да направи малкото асоциация между тъмното и необходимостта да спи. Разбира се, не се налага да оставяте телевизора включен с усилен звук. Кърмачетата лесно привикват към неголям шумов фон, който също им помага да усетят контраста между деня и нощта. Когато бебето се събуди, дръпнете пердетата, увеличете осветлението или го пренесете в по-светла стая, за да свърже то светлото с двигателна активност. Старайте се да не будите детето по време на нощния сън, за да му сменяте памперсите или да го кърмите. Не го вдигайте рязко от креватчето. Ако случайно се събуди, оставете го да заспи отново.

В какви пози е безопасно да спи бебето

Вечер бебокът може да плаче продължително, на пръв поглед безпричинно, а всъщност се освобождава от натрупания през деня стрес. Този рев може и да ви подлуди, но след него детето ще заспи здрав сън.

След третия месец

След като детето се нагоди към денонощния ритъм, някъде около третия месец от раждането му предстои да свикне и с по-интензивния дневен режим. Той включва часове на кърмене, разходка, сън, къпане, преобличане.

30-годишната русенка Божена избра да роди петото си дете в УМБАЛ „Лозенец“

За адаптацията му е необходимо по-дълго време – половин до една година. То осъзнава, че ако почувства глад, скоро ще е обяд, а след вечерната вана следва сън. Колкото по-стриктно спазвате режима, толкова по-бързо новороденото човече ще се адаптира към него и толкова по-малко проблеми ще имате в бъдеще. Докато хлапето не се справи с понятието време, то ще бърка бъдещето с миналото и ще ви задава смешни въпроси като „кога е вчера“.

До 6 години

Някъде между третата и шестата година хлапето ще се справя успешно с настоящето и бъдещето. Колкото по-добре е развита речта му и колкото по-стриктен е дневният му режим, толкова по-бързо то ще разбере какво е това време. Необходимостта да става по едно и също време за детската градина, нетърпеливото очакване на рождения ден с торта и духане на свещички ще му помогнат да се справи по-лесно с разликата между настояще, бъдеще и минало време, както и с различните сезони.

До 10 години

Към края на четвърти клас малчуганът трябва да е усвоил времената и да не обърква минали и предстоящи събития. В тази възраст децата се увличат от книжки и филми за динозаври, фараони и популярна фантастика. Трябва да са наясно с часовете, минутите, секундите и връзките между тях. Това ще им е от  полза и по-късно, за да не закъсняват за работа или срещи с приятели.

Текст: Драгомира Сиракова