Играчката не е само подарък за някакъв повод, а инструмент, спомагащ за нормалното развитие и щастието на малчугана. Тя обаче не замества вниманието на родителите и нуждата му да общува с тях. Защото едно дете, което не може да си играе, ще стане възрастен, който няма да може да мисли.

Позволете на бебето само да настрои биологичния си ритъм след раждането

Мисълта, че са ви необходими много  пари, за да отгледате интелигентно мъниче, е маркетингова стратегия, внушена чрез рекламите, твърдят психолозите. Така е, защото детето може да съсредоточи вниманието си върху която и да е играчка, дори най-скъпата, за твърде кратко време, а освен това не е изключено да хареса повече опаковката от самата играчка. И ако решите да купувате играчки на човечето между 6 и 12 месеца, можете да се ориентирате към следното: дрънкалки и гумени фигури и кръгчета; въртящи се играчки, които се закачат на леглото; играчки с бутони за натискане, издаващи всевъзможни звуци и извършващи определени действия; картонени книжки с цветни картинки.

Психолог съветва: Не давайте детето на ясла/градина преди 3-годишна възраст

Една подходяща играчка не е задължително да е скъпа. Доброто забавление е гарантирано и с тази, която може да привлече вниманието на детето и да не му дава отговорите наготово. По-важно е да стимулира въпросите у него и да поставя проблеми, които то самичко трябва да реши, смятат специалистите.

Това, което обаче трябва да избягвате, е:

enlightenedплюшените играчки – забравете ги поне за първата година. Те събират прах, оставят влакънца навсякъде, а е възможно да съдържат малки частички, които лесно да бъдат погълнати от любопитното дете. След първата година можете да му ги предложите, тъй като около деветия месец бебето навлиза във фаза, наречена „страх от отделяне“, а Мечо Пух може да се превърне в чудесен приятел, когато мама не е наоколо.

enlightenedизбягвайте още играчки с остри върхове или такива, които съдържат малки частички (по-малки от 3 см), които могат да бъдат погълнати;

enlightenedобучаващи играчки за букви и цифри  - те са напълно излишни на този етап;

enlightenedбалони;

enlightenedиграчки с боички, които са токсични. Внимавайте и за въжета или канапи, които биха могли да спънат детето или да се увият около него.

Според някои специалисти, излишеството от играчки уврежда личностното израстване и съзряване на малкото. Това пренасищане обикновено минава покрай него, но не оставя умения и знания, а може да зароди и желание за състезание за вещи с приятелчетата (при 3-годишните). В друг случай пък малчуганът започва да сравнява всяка година с миналата – т.е. остава с грешната представа, че е важен броят на играчките и съответно всяка година те трябва да бъдат повече от предходната.

ИМЕННИК ЗА МОМЧЕТА И МОМИЧЕТА

Като купувате на детето всичко, което поиска, и дори неща, които не му трябват, вие всъщност изграждате един бъдещ „недоволен“ възрастен, смятат педиатрите. А в случая дори отсъствието на дадена играчка от списъка му с желания не го травмира, нито пък води до какъвто и да е психологичен проблем. Истината е, че колкото повече има едно дете, толкова по-малко се впечатлява, блокира се умението му да се забавлява, а в някои случаи започва да цени броя на играчките, които получава,  а не техните качества.

ИМА ПОДАРЪЦИ, КОИТО ДЕТЕТО ЗАБРАВЯ ВЕДНАГА СЛЕД КАТО ГИ РАЗОПАКОВА

Защото те не отговарят на реалните му желания, на очакванията или плановете, които си е правило. Има вариант също и играчките да са прекалено сложни за възрастта му. Целта на родителите е да стимулират интелигентността в отрочето си, но това често дава обратния резултат, смятат учителите в детските градини. Друга причина, поради която се губи бързо интерес, е наличие на прекалено много играчки наведнъж. За да се избегнат такива ситуации, е хубаво да обсъдите заедно списъка на малкото с подаръци.

Защо НЕ Е толкова важно да имаме второ дете

Помолете го да помисли добре какво е онова, което желае най-много и си мечтае за него. Вариантът изненада също не е лош,  стига да сте напълно наясно с интересите, вкуса и желанията на детето си, а не със своите. Не бива да се забравя също, че подаръкът не трябва да е само играчка, а самата игра. Тя е движещата сила за физическата и умствената активност на подрастващите и един от основните елементи за социализацията им. Затова е добре да изберете максимум до три играчки от писъка, а не десет.

Турски лекари разделиха успешно сиамски близнаци с иновативна техника

Добре е да си отговорите също на въпросите – помага ли тя на детето ви да повиши самочувствието си, стимулира ли ново умение или способност, моториката, въображението, дава ли му нови знания. Съберете повече информация, като прочетете мнения на специалисти, педагози и психолози, посъветвайте се и с други родители, за да избегнете неподходящата играчка. И не забравяйте универсалния подарък – книгата. Тя е отличен подарък за всяка възраст.

СЪВЕТИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ

enlightenedНаучете малкото как да „пада“ от кончето или количката. Когато започва да се закрепва в изправено положение, научете го да сгъва крачетата си и да кляка до пода, но без да пада.

enlightenedНаправете пътешествие по пода, за да видите какво се намира в обсега на малкото.

enlightenedАко трябва, сложете специални контакти  и разклонители с вградени защити при използване на ток за задвижването на играчката.

Текст: Драгомира Сиракова