Бебетата, родени преждевременно или с много ниско тегло, трябва да бъдат държани в контакт „кожа до кожа“ , вместо да бъдат поставяни в кувьоз веднага след раждането, защото така се подобряват шансовете им за оцеляване. Тази базисна препоръка се съдържа в новите насоки на СЗО „Кенгуру майчина грижа“, публикувани на сайта на световната организация.

При бебета, родени чрез секцио, ваксините имат по-малка ефективност

Документът съдържа значителни промени в протоколите за недоносени бебета, което ги различава съществено от предишните препоръки на СЗО по темата, отбелязват експерти.

„Тези насоки показват, че подобряването на резултатите за тези малки бебета невинаги е свързано с предоставянето на най-високотехнологичните решения“, коментира генералният директор на СЗО д-р Тедрос Аданом Гебрейесус.

Популярни български майки на близнаци

Насоките се отнасят за всички бебета, родени преди 37-а гестационна седмица или с тегло под 2,5 кг, с изключение на бебета, които се нуждаят от дихателна подкрепа, механична вентилация или са в шок.

Кенгуру грижата включва увиване на недоносени или малки новородени в слинг, който се носи от майката или друг човек, полагащ грижи за детето. Това е препоръчителният начин на отглеждане вместо отделянето на децата от родителите им веднага след раждането.

Психолог съветва: Не давайте детето на ясла/градина преди 3-годишна възраст

Бебетата, родени преждевременно, са много слаби, организмът им разполага с малко мастна тъкан, често нямат телесни мазнини и могат да имат проблеми с регулирането на температурата и дишането. Преди това препоръките изискваха тяхното състояние да бъде стабилизирано в кувьоз веднага след раждането, обикновено от 3 до 7 дни.

Имена с буквата "д"

По-нови изследвания обаче показват, че започването на кенгуру грижа и насърчаването на кърменето веднага, а не след като бебетата са стабилизирани, може да спаси до 150 000 живота годишно.

Според СЗО промяната изисква преосмисляне на грижите за малките бебета, което включва повече подкрепа за семействата и насърчаване те да останат с бебетата си и да ги отглеждат с тази близост.

Грижата „кожа до кожа възможно най-скоро“ вече се приема за златен стандарт и за здрави бебета, родени на термин.

В световен мащаб 15 млн. бебета годишно, или 1 от 10, се раждат преждевременно, а 20 млн. са с ниско тегло при раждане. Недоносеността е водещата причина за смърт при деца под 5 години, припомнят от СЗО.

Източник: zdrave.net