В немалко семейства преди да се появи бебето, домашният любимец е бил глезеникът на дома. Как той ще приеме появата на новия член, ще има ли ревност, ще чувства ли промяна в отношението на своите стопани… На тези и други подобни, все така важни, въпроси, възнамеряваме да потърсим отговор.

Практични действия

Първото нещо, което трябва да направите, преди да се появи бебето е домашният ви любимец да се обезпаразити н и ваксинира. За да положите адекватна грижа за животното, обезпаразитяването следва да бъде извършено от ветеринарен лекар. Той ще прегледа косматкото и ще прецени неговия здравословен статус. Редовното обезпаразитяване – както вътрешно, така и външно, е част от правилната грижа и е важно не само за здравето на четириогото, но и за вашето, мили стопани.

ДЕТЕТО МИ СЕ СТРАХУВА ОТ КУЧЕТА

Ако имате куче

Докато сте бременна, оставете кучето да си слага главичката на корема ви, за да усеща ритничетата на бебето или го оставяйте да ляга до вас на дивана. Кучетата са умни, имат интуиция, така че ще се превърнат в съмишленик по отношение на очакването на новия член в дома.

Ако животинката е свикнала да спи при вас – на леглото в спалнята,  е препоръчително леко да започне промяна на този навик. Важно е да не се случва изведнъж, когато детето е вече в дома ви, за да не свърва животното рязката промяна с пристигането на рожбата ви. Започнете с малки стъпки – една вечер в седмицата  оставето кучето да спи в друга стая, след това две вечери и така увеличавайте дните, целта ви е седмица, а след това и постоянен ефект. Повтаряме – нека преходът да бъде плавен, не бива да стресирате домашния любимец.

NB! По време на престоя на майката в родилния дом е добре таткото редовно да носи вкъщи бебешки дрешки и да ги дава на кучето да ги души. В случай, че това е невъзможно, помислете за подобна стратегия, но с друг предмет.

Ако имате котка

Котката никак не обича да бъде нарушавано нейното удобство. Много е възможно да поиска да легне в бебешкото креватче или количка. Пухкавелките не са толкова благи, колкото кучетата (разбира се, има изключения, но не се радваме често на такива). Не разрешавайте котката да ляга в леглото на бебето! Можете да подготвите котката за изолация със стъпките, които се прилагат при кучето – седмица след седмица, да започне да спи в друго помещение. Погрижете се котешката тоалетна да не е в стаята на бебето или в помещение, което е близо до нея. Котешките изпражнения може да съдържат паразита протозоа, причиняващ токсиплазмоза.

ТОКСОПЛАЗМОЗА И БРЕМЕННОСТ

Ако имате котка задължително си мийте ръцете след като я галите. Оставете на партньора си отговорността да почиства котешката тоалетна. Здравтните експерти препоръчват първите месеци след раждането никога да не оставяте бебето самичко в компанията на домашния любимец.

Обикновено животните и малките деца се разбират много добре – децата ги изтезават, а животинките търпят. Но все пак – животните силно привличат децата, които в повечето случаи им отвръщат с обич. За детето, особено ако е единствено, е голям късмет в дома да има куче или котка. Трябва обаче да предвидите и известни прояви на ревност у животното. Що се отнася до детето – няма никакви гаранции, че израствайки, ще продължи да се отнася нежно към домашния любимец, на който пък може да не му хареса да бъде малтретиран. Тогава не е изключено ненадейно да прояви агресивност или просто да избяга. Приучете детето да разпознава моментите, в които домашният любимец иска да го оставят на мира – например, когато се храни или спи.

ЗА ИЛИ ПРОТИВ - БЕБЕ И ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ У ДОМА

Бъдете много взискателни по отношение на уважението, което детето му дължи, начина, по който го гали, и т.н. В никакъв случай не се съгласявайте да му причинява болка. Научете рожбата си да се съобразява с онова, което животното обича и го поощрявайте да продължава да показва нежност.

Предимствата на това, че детето ще расте с домашен любимец, са доста – мъничето се учи на емпатия, грижа, показване и споделяне на любов, отговорност и не на последно място – не се страхува от животни, умее да общува с тях и да се радва на прелестите им.

 Текст: Milenita May