Консумацията на риба през 9-те месеца подобрява комуникативните и социалните умения на децата. Американско проучване, което анализира хранителните навици на 11 875 бременни жени, установява, че консумацията на повече риба през бременността значително подобрява уменията за комуникация и социални контакти при децата им на 7-годишна възраст.

РЕСПИРАТОРНО ЗАБОЛЯВАНЕ - КАК ДА СЕ ХРАНИ ДЕТЕТО

Кои са направените изводи?
Правилното хранене през бременността води до раждането на по-умни деца, с по-здрава нервна система и с по-добри способности за изучаване на езици, което гарантира социалния и професионалния им успех в бъдеще.


- Консумирането на по-малко от 300 г морска риба седмично от бременните увеличава с 48% риска децата им да попаднат в групата с най-ниска интелигентност.
- Консумирането на по-малко риба е свързано с по-слаби двигателни умения, проблеми в поведението, трудности в комуникацията и по-нисък социален статут при децата.

- Предполага се, че благоприятният ефект на рибата върху здравето се дължи на омега 3-мастните киселини, които се съдържат в тлъстата риба, най-вече в сьомгата.

Алтернативно мнение
Вследствие на замърсяването на околната среда, а оттук и на водоемите – реките и моретата – с индустриални отпадъци, съдържащи живак, този опасен метал попада в храната на рибите. По-високи концентрации на живак се откриват в едрите хищни морски риби.
В САЩ здравните служби предупреждават жените за вредите от приемането на живак, но не изтъкват огромните ползи за здравето от консумирането на тлъста риба.

СЪВЕТИ ЗА ДОБРИ ХРАНИТЕЛНИ НАВИЦИ ПРИ ДЕЦАТА

Според проф. Робърт Гримбъл, специалист по хранене в университета на Саутхемптън, последното проучване доказва, че ползите от консумацията на риба значително превишават опасността от нейната токсичност.