В рубриката ,,ЖениНаСцената‘‘ни гостува поредната майка, която непрестанно се развива в професионален план, макар това да й коства безсънни нощи, недостатъчно мигове с децата и съпругът ѝ, трудни моменти и хиляди предизвикателства.

Психолог съветва: Не давайте детето на ясла/градина преди 3-годишна възраст

Сигурни сме, че описанието говори достатъчно, за да се досетите – дамата гради свой малък бизнес, в който влага душа, сърце, средства и време. Навсякъде по света се иска кураж и талант, ако искаш да успееш, ако си майка обаче, всичко е двойно по-трудно.

Представяме ви Ани Събева, създател на ,,Слингомания‘‘и Програма ,,Спокойни бебета‘‘. Една мама-предприемач, готова да сподели своя опит и да се превърне във вдъхновение за други жени.

Училище за родители - Ани Събева с практически урок по бебеносене

Как започва всичко, научете от следващите редове…

По време на първото майчинство много се запалих по бебеносенето и свободата, която то ти дава, допринасяйки за връзката с новия член на семейството. Тогава ми хрумна да  развия бебеносенето и да му дам живот извън моята лична семейна среда, така се превърна в допълнително занимание. Отначало започна като хоби, но аз съм много активен човек и с с огромна страст и силно желание провеждах срещи, тестови обиколки, консултации, организирах събития и толкова много ми хареса, че реших да задълбоча.

Бебеносенето - нова мода или вековна традиция

Преминах обучения, избрах марки, с които да работя, намерих и физическо пространство и лека полека нещата се случиха. В България жените предприемачи не срещат подкрепа. С две малки деца (дори още кърмех едното дете) съм провеждала срещи, консултации и съм организирала събития с международно участие.

Не знам дали ще ми повярвате, но аз се чувствах като супержена.

Предполагам, че дори съм изглеждала наивно и несериозно, когато със София (второто ми дете), позиционирана в скута ми, подписвах договора за наем на магазина си или отварях сметка в банката. Да, тя беше с мен винаги – в кошче за кола или на гърба ми, спяща. Хм… когато си майка, предприемачеството определено добива иновативни детайли.

Из дневника на консултанта по бебеносене

В нашата мила страна процесът по отваряне на фирма е тромав, дълъг. Това определено е предизвикателство за човек с бебе, очевидно не е невъзможно обаче.

Най-трудни ми бяха точно тези първи години, които съвпаднаха и с пандемията. Инвестиции, реклами, проекти – и още доста начинания, свързани с работата ми, чиято движеща сила бях само и единствено аз.

Частен бизнес в България означава много работа, а за една майка предимно работа през нощта.

Тъй като бизнесът започна от хоби аз никога съм нямала бизнес план, цели, да се стремя към обороти или печалба. Става разбирам, че е невъзможно да остане неструктуриран един нарастващ бизнес. Повече задачи изискват повече хора и добра организация. Когато хората се увеличат, са необходими стандарти и процедури и аз съм на този етап от развитието си.

Сега трябва да се науча да делегирам и да се доверявам. За мен ,,Слингомания‘‘ е третото ми дете - вложила съм любов, надежда и вярвам истински в каузата (защото каузата става бизнес и бизнесът остава кауза) за повече спокойни и щастливи бебета и родители, за изграждане на синхронна връзка и чиста, осъзната, отговорна любов между родителите и децата.

Научавам уроците си, опитвам да не повтарям грешките си, стремя се да приемам успехите, да не съм твърде самокритична, но и да не губя реалната представа. Благодарна съм, нещата се случват, понякога порастването е свързано с болка, е… в бизнеса-кауза също е така.

Бъдете здрави, следвайте мечтите си, побеждавайте страховете. Аз го правя всеки ден и не съжалявам, заслужава си!