Може ли майката да стимулира развитието на бебето още през бременността?

По време на бременността бебето осъзнава и усеща околния свят и особено това, което се случва с неговите родители. Така че всичко, което те правят, мислят или говорят, и това, което чувстват, бебето го знае от утробата.

Първите 9 месеца - по-важни от първите 7 години

Затова е важно през бременността майката да се опитва мислено и с чувствата и любовта си да се свързва с нероденото и да го води към здраве, доброта, развитие на таланти, но не като някакви конкретни образи, защото тези хубави пожелания бебето ще ги изпълва със съдържание едва през собствения си живот. Да, хубаво е майката да слуша музиката, която харесва, и бебето й още от утробата ще се запознае с тази музика. Изключително добре се отразява на бъдещото дете, когато в семейството има хармония, спокойствие.

А дали майките не са твърде припрени по отношение на развитието на бебето? Бързат ли те то да порасне? И какви грешки най-често правят?

Понякога се наблюдават такива случаи. Това най-често става, когато майките не се радват и не следят собственото си дете, а започват да го сравняват с децата на приятелки, със съседските деца и тогава се получават някакви притеснения, защо „другото бебе може нещо, а моето не може”.

Как се развива зрението на бебето по месеци

Всяко бебе е отделен индивид, в отглеждането му водещи трябва да са неговите възможности и способности, но това, от което то има нужда, е най-вече любов. Когато му се радват и го обичат, без да му се налагат и да го наставляват, когато уважават неговите предпочитания и това, което то харесва, и това, към което се стреми, детето ще се развива правилно. Френският психолог Жан Пиеже казва, че бебето се ражда с много сили и през първата година развитието му зависи главно от това, което е „заключено” вътре в него.

Смятате ли, че задължително трябва да се спазват указанията за възрастта на етикета на играчките?

Обикновено производителите се съобразяват със сроковете на развитие на децата и ги отразяват на опаковките. Важно е майките да избират играчки, които стимулират детето да използва и да развива собственото си въображение, и играчки, които не водят до култивиране на агресия, а доставят радост от играта. Също така много важно е тези продукти да са и  естетически издържани.

При излъчването на един епизод на „Покемон” в Япония 1500 деца са постъпили в болница с гърчове, поради цялото насилие и безумие, което има в тези филми. Затова е толкова  важно играчките много внимателно да се избират. Да не се насочва интересът на детето и към телевизора и компютъра, защото така е по-лесно на родителите, а обезателно те да следят  какво то гледа.

Д-р Галина Попова, детски невролог за „9 месеца“