Имаме новина! ,,9 месеца‘‘ и шеф-готвач Силвена Роу започват специален проект, посветен на всички майки и татковци, които желаят да осигурят на децата си разнообразно и здравословно меню у дома. През септември ще се запознаете с рубриката ни Гурме бебе с шеф Роу, част от уеб предаването Училище за родители.

Нашето общо вдъхновение се роди от книгата на Силвена Роу  -- „Моята кухня. Гурме бебе“, в която тя предлага най-доброто от своя над 36-годишен опит в хранително-вкусовата промишленост като шеф-готвач, разработчик на храни за големи хранителни вериги и като баба на нейната първа внучка Изелла. Рецептите в книгата не са само за бебета или малки дечица, а за цялото семейство – тази линия ще следваме и в рубриката.

Първите три теми вече са обявени и сме безкрайно благодарни за стотиците въпроси към шеф Роу, които получихме и ще включим в предаванията.

1. Вкусът към добрата храна от ранна детска възраст – защо и как да го възпитаме

2. Важните здравословни навици през 9-те месеца – лека и щастлива бременност

3. Помощ! Злоядо дете – подход и решения

Подготвили сме подаръци и много изненади! Кога да ни гледате, ще научите, ако следите нашата фейсбук страница и сайта на медията. По време на всяка среща ще задаваме един конкретен въпрос, на който да отговорите в коментар и да участвате в томболата с награди.

Ако все още не сте се абонирали за нашия YouTube канал, направете го още сега – там също можете да ни гледате!

,,Много е важно храната винаги да е приготвена почти изцяло на растителна основа. Ако ще се предлага протеин, той на всяка цена да е от източник, който е изцяло проверен от вас. Нека да знаете откъде е пилето ви, откъде е парчето телешко месо. Не е полезно да предлагате на малкото същество храна с хормони и антибиотици. Добре е също да ядете по едно и също време с вашето дете, а не да нахраните детето, пък после вие да седнете да си ядете. Другият ми съвет е – нека детето само да се храни, знам, че ще стане поразия, ще има храна в косите, на пода и по дрехите, но пък така детето се запознава с текстурите, с вкуса и с интересната форма на храната.

СИЛВЕНА РОУ: Предлагайте на децата разнообразие, бягайте от скуката

Това за него е преживяване и е хубаво да го усети. За да се случи това, бебето трябва да може да седи самостоятелно и да държи главичката си стабилно‘‘, споделя шеф-готвач Роу в специално интервю за ,,9 месеца‘‘ и допълва -- ,,Усещането на вкус на бебето започва да се развива още в утробата. До 9-и месец от бременността устата и езикът на бебето са се оформили, заедно с първите малки вкусови рецептори. То усеща аромата на храната, която ние ядем през амниотичната течност, която го заобикаля в утробата, поглъща я и изплюва, което помага за развитието на белите дробове, на храносмилателната система. Това, което ние хапваме и пием, минава през кръвта ни и се оказва в околоплодната течност и така нашето бебе вкусва и получава за първи път усещането за различни вкусове‘‘.