За зехтина казват, че е чудо, което идва от древността. Наричат го още маслиново олио, сълзите на черната перла, маслото на мира...

Защо е скъп?
Зехтинът се добива от маслини. Технологията е трудна, скъпоценната течност тече капка по капка (сълзите на...).


Маслините, от които се добива зехтинът, са най-различни. Те са много видове, но най-вкусни и с най-много полезни вещества са от вида арбекина. Отглеждат ги най-често в Испания и в Италия и по-малко в Гърция и в други страни.


От древността до днес добивът на зехтин е изключително трудна дейност, в която традициите не са претърпели промени и компромиси. Пресоването на маслините е много интересна манипулация. Три гранитни конусовидни камъка, издялани на ръка, имат поотделно точно определена функция, чиято крайна цел е да премачкват маслините. Това, което изтича под камъните, е сокът на маслината. От 5–6 кг маслини се изтисква около 1 л студенопресован екстра девствен (върджин) зехтин. Той е с най-високо съдържание на витамини и има антиоксидантно действие. Зехтинът е скъп, защото се добива трудно.

Кой е най-добрият?
Зехтинът е три качества: първо качество – студено пресован екстра – с най-полезни продукти за здравето; чист зехтин – рафиниран, примесен с малко девствен, за да добие по-фин аромат и да вземе от вкуса на първия, и т.нар. помас зехтин – продукт от маслиновата паста, останала след пресоването, след като от нея е извлечен студеният зехтин.

Съвети за успешно зачеване и здрава бременност от Айдън Мустафов

Кой вид ще употребявате, зависи най-вече от съдържанието на джоба ви. Постарайте се, докато сте бременна, а и година след раждането всеки ден да включвате този вид олио в менюто си, особено в салати, при пържене на риба, във всички студени супи (таратор, доматена, от моркови), в лютеница, кьопоолу.

Топ достойнства
Зехтинът съдържа много витамини.
Витамин А. Той е важен за зрението и за кръвоносните съдове както на бременната, така и на плода.
Витамин С. Участва в почти всички жизненоважни процеси.
Витамин D. Укрепва костната система, която е особено важна за бременната, кърмачката и бебето. Този витамин оползотворява и ангажира калция и флуора от кръвта и ги изпраща до нужните места в организма.
Витамин Е. Усилва действието на витамин А, осигурява повече кислород на всяка клетка, предпазва от образуване на тромби, намалява умората, понижава кръвното налягане, много активно подмладява.


В зехтина има сол! Когато някой налита особено много на маслини и зехтин, май солта в организма му е слязла под нормата. Това често се случва при обилно изпотявание, физическо натоварване, повръщане, психично разстройство... Солта най-лесно се усвоява от маслините и зехтина. Тя е нужна, защото има пряко отношение към киселинно-алкалния баланс на организма. Най-добре обаче е да я набавяте чрез плодове, зеленчуци, зехтин.
Маслиновото олио съдържа много мононенаситени мазнини. Те рязко намаляват количеството на лошия холестерол и повишават добрия. При пържене със зехтин не се образуват летливи мазнини, които са вредни за храносмилането и пряко увеличават лошия холестерол.
Зехтинът е мощен антиоксидант. Съдържа най-високи нива на антиоксидантни вещества, наречени полифеноли. Те се борят със стареенето на клетките и най-вече тонизират сърдечния мускул, мозъка, детеродните органи.
Американският учен д-р Никълъс Перикоун, който от около 25 години проучва свойствата на зехтина, е установил, че маслото почиства артериите от вредни плаки и предпазва от инфаркт и инсулт.
Зехтинът участва активно в обмяната на пигментите меланин и ликопен, когато се консумира със зеленчуци, които съдържат пигменти – домати, моркови, тиква, тиквички, червени чушки... През бременността и в първите месеци след раждането се появяват нежелани петна по кожата на жената, които по-лесно ще изчезнат или няма да се появят, ако сте употребявали зехтин.

 

Свежа салата с паста, домати и риба тон

Всички морски дарове – риби, стриди, омари, октоподи и др., запазват изключителния си вкус и аромат, ако са подправени или приготвени със зехтин.
Зехтинът е отлично средство срещу забавената перисталтика на червата (запек). Това оплакване е изключително често при бременната, а и при родилката. Ако страдате от лениви черва, пийте сутрин на гладно по 1 супена лъжица зехтин. Той ще ви помогне без драстично действие.
Маслиновото олио придава еластичност на кожата. След третия месец на бременността се препоръчва бъдещата майка да намазва корема и бедрата си със зехтин против стрии и целулит.
Всеки ден употребявайте зехтин и редовно го канете на трапезата си!