Ако сте бременна дама, вероятно неведнъж ви се е случвало да чуете реплики от доброжелатели, които ви съветват да правите или не дадено нещо през бременността. Да, периодът е деликатен, да, суеверия съществуват. Но да вярвате или не в тях, избирате единствено вие.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

Суеверията през бременността са много, те могат да се различават в зависимост от културните и религиозни убеждения на хората. Подбрали сме списък с някои от най-често срещаните и ги споделяме сега с вас, за да разберем доколко се вслушвате или не в тях. 

Не бързайте да съобщавате, че сте бременна! Смята се, че не е добре бременната дама да споделя за състоянието си до началото на четвъртия месец. 

Не предприемайте нищо ново! Някои хора вярват, че трябва да се избягва правенето на нови неща от бременната жена, тъй като това може да доведе до проблеми с бебето или да привлече нежелани духове.

Не яжте определени храни! Смята се, че определена храна може да навреди на бебето, а някоя дори е възможно да предизвика преждевременно раждане.

Не гледайте страшни филми! Има хора, които вярват, че бременните жени не бива да гледат страшни филми, защото това по един или друг начин може да повлияе на здравето на бебето. 

Не правете покупки за бебето преди раждането му! Има вярвания, според които родителите не бива да бързат с покупките за бебето, защото всичко взето предварително може да доведе до злокачествени болести или неуспешни раждания.

Мамо, не ме оставяй да плача - целувките ти няма да ме разглезят!

Формата на корема ви подсказва пола на бебето! Според народните вярвания, ако коремът на бъдещата майка е заострен напред, ще се роди момче. Ако е по-малък и пропорционално разпределен, но качените килограми са повече, бебето ще е момиче.

Вярва се още, че момчето дава красота на жената през 9-те месеца, а момичето ѝ я отнема. Както и, че ако в първите месеци на бременността на жената ѝ се яде сладко, ще има момиче. Ако предпочита солени храни – момче. Гаденето също има роля - ако на бременната дама и се гади сутрин, то значи в нея расте момиче, ако и се гади следобед - бебето е момче. 

Когато настъпи моментът на раждането, не казвайте на близките! За да се роди безпроблемно бебето, се смята, че е по-добре родилката да информира близките за раждането, след като вече то премине. 

Какво да правим, ако детето се задави или захласне

Важно е да отбележим, че няма научно доказани факти, които да потвърждават, че суеверията реално имат връзка със здравето на бебето. Ако чувствате, че е добре да спазвате някои от тях, то спазвайте ги. Но все пак, не збравайте, че най-ценна и важна е винаги препоръката на лекаря, който следи бременността ви.