Ако преди на мода в кръщаването на новордени в Бургас бяха имената на фолкпевиците, то днес родителите се връщат назад към своите корени и съживяват имена, които са носели предците им. 

КАЛКУЛАТОР ЗА КРЪВНА ГРУПА 

В УМБАЛ Бургас все повече бебета носят забравени български имена като Страхил, Седефка, Недка... Това съобщават на Бабинден от пресцентъра на болницата. 

От лечебното заведение са изписани и няколко бебенца с имена Астор, Варвара, Тимур, Кортеза, Каталея. Завръщат се и позабравени български имена – Радосвета, Седефка, Недка, Страхил, Паруш, Миндо, Койчо, Ставри и Стамо. 

enlightened УМБАЛ Бургас е здравното заведение с най-нисък процент на оперативните раждания в цялата страна – през изминалата 2023 г. само 24% от бебетата са родени със секцио.

Затвърждава се тенденцията да се раждат повече момчета, отколкото момичета. През изминалата година на бял свят са дошли и 25 двойки близнаци. 121 са децата, родени с тегло под два килограма и половина, а 12 бебета са били с тегло под килограм и половина.

Повече естествени раждания отчитат от МЕДИКА Русе

Препоръките на Световната здравна организация са оперативните раждания да не надвишават 30% и да се извършват изключително по медицински показания, защото няма нищо по-добро от естественото раждане и за бебето, и за майката.

Според авторитетните научни източници рисковете от усложнения и смъртност при оперативните раждания е три пъти по-висок, затова политиката на УМБАЛ Бургас винаги е била секциото да се извършва само при крайна необходимост. Болницата подкрепя раждането като естествен процес, контакта "кожа в кожа" и насърчава кърменето.