Екипът на Университетска болница за активно лечение "МЕДИКА РУСЕ" отбеляза Деня на родилната помощ - 21-ви януари с традиционния за Бабинден ритуал по измиване на ръцете и новини за повече бебета през изминалата година.

Майката на Даная към медиците: ...моля ви, бъдете смели

Официални гости на събитието бяха Данаил Ковачев - областен управител на Област Русе, Пенчо Милков - кмет на Община Русе, акад. Христо Белоев - председател на Общински съвет – Русе, проф. Пламен Кангалов - ректор на Русенски университет  „Ангел Кънчев“, Татяна Атанасова - председател на БАПЗГ, РК-Русе и видни специалисти, допринасящи за появата на новия живот. По време на ритуала най-младата акушерка Мерал Фикрет нарече да има повече леки раждания и поля вода на ръцете на д-р Галина Аръшева – специалистът, изродил най-много бебета през изминалата година в лечебното заведение.

Деца разказват... смешки - конкурсът, който не бива да пропуснете

През 2023 г. в УМБАЛ„МЕДИКА РУСЕ“ първа глътка въздух са поели 311 бебета, от които 5 двойки близнаци. Мъжките рожби през годината са били 166, а момиченцата – 145. Най-малкото бебе е тежало 1820 гр, а най-голямото – 4880 гр. Новородените през отминалата година бебета са с 25 % повече, отколкото през 2022 г.

Каква козметика да изберем за бебето и малкото дете?

Повечето от майките, доверили са за този важен момент на УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ са от Русенска област. През годината болницата бе избрана за раждане и от 6 чужденки – 2 украинки, бразилка, рускиня, англичанка и китайка, на която беше и последното бебе за 2023 г. Болницата е предпочитано лечебно заведение за раждане и от семейства от съседните области - Разград, Силистра, Търговище, Велико Търново и др. Най-младата майка е била на 17 години, а най-възрастната – на 45 години.

През изминалата година в МЕДИКА преобладават естествените раждания, които са 154, спрямо ражданията със секцио – 152. Впечатление прави и увеличаващият се брой на майките с над 3 деца, които през годината са над 15.

От болницата отчитат и успешно начало на 2024 г. с повече от 60% от бебетата родени по естествен път. Екипите на отделения по Акушерство и гинекология и Неонатология продължават да провеждат разнообразни инициативи, целящи насърчаването на раждаемостта, подобряването на подготовката на родителите за посрещането на новия живот и знанията им за грижата за новороденото.