Антоанет Пепе сподели в своя Инстаграм полезни съвети към бъдещите майки, разбира се, свързани с темата, която силно вълнува всички тях - раждането. По-долу ще видите какво написа Ети:



1. Превърнете ‘страха’ във ‘вълнение’! Това е нещо, което приложих още по време на първото ми раждане. Не че не изпитвам лек страх и сега, но работя ежедневно със себе си, за да мога да го преодолея и превърна във вълнение и любопитство- Как ли ще протече? Ще родя ли във вана? Кога ли ще започне? 

Защо е важен контактът кожа до кожа веднага след раждането

Моите акушерки @zebra.midwives допълниха към това: бъдете любопитни, а не уплашени от раждането - идете на курс за подготовка за раждане. Няма нищо страшно в това да сте наясно какво да очаквате по време на нормално раждане или при секцио. Даже по-страшно е съвсем целенасочено да не искате да знаете нищо. Навсякъде по света семействата участват активно в решенията по време на раждането. Много по-разумно е да сме екипирани със съвременна информация, отколкото да разчитаме на съвети от личния опит на роднини и приятели.  Моите акушерки правят курсове за родители всеки месец. Пишете им и се възползвайте. 
2. Да се движиш!
Моите акушерки казват: когато искаме да помръднем бебето, движим майката! За да се запознаем с движенията, които ни помагат и да ни е комфортно да ги правим по време на раждане, можем да ги пробваме още в бременността. Трябва ни само партньора. И стабилен стол, подпрян до стената. Първото упражнение са напади, които вече с @ivokaramanski пробвахме след тоновете онзи ден.


Гушнете се, отпуснете тежестта върху партньора, качете единия крак върху стола и стъпете стабилно. Полюшвайте се в странично разтваряне на вдигнатия крак. Ако правим това упражнение по време на контракция, тазът се отваря, използваме гравитацията и насочваме бебето да се промушва надолу през таза с по-бърза скорост. 

Милка Игнатова, логопед: За да проговори детето, трябва и вие да му говорите

3. Да си заедно с твоя човек!
Моите акушерки подкрепят партньорите да участват в раждането. Колко пъти ще ви се случи това - веднъж, два пъти… четири? Не бива семейството да се разделя в такъв важен и за двамата момент. В раждането няма нищо страшно или отблъскващо за мъжете. Даже обратното - те могат да помогнат за движенията, да ви носят вода, шоколад, да ви масажират и вдъхват кураж!

Снимки: antoinettepepe