Преди няколко дни ви разказахме за уникален случай на раждане, което се случва на бебе със седалищно предлежание и в коридора на отделението по спешна медицина в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ - Сливен. Днес ви споделяме продължението и щастливата развръзка. 

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

"Имах секунди да реагирам, малкият беше посинял и нямаше сърдечна дейност, бе на границата между живота и смъртта", казва д-р Стефка Плачкова

Бебето Стефан Минчев, което се роди в коридора на болницата в Сливен, вече е в дома си на ул. “Марица” в съседния град Ямбол. А лекарката д-р Стефка Плачкова, която го спаси при трудното седалищно раждане, продължава с дежурствата си в спешното приемно отделение.

Лекарката не знае дали бебето е кръстено на нея, а и 26-годишната майка не споделила как е избрала името на петото си дете.

Случайността срещна Стефан и Стефка при необичайни обстоятелства в 21,30 часа на 6 март. От болница “Д-р Иван Селимински” в Сливен определят случая като уникален.

Родилката пристигнала от Ямбол със собствен транспорт, а раждането вече е започнало в колата. В болницата станало ясно, че това е седалищно раждане, което при нормални условия се извършва с планирано секцио.

Бебе със седалищно предлежание се ражда в коридора на болница в Сливен

За късмет на всички, дежурна в този момент в Спешното отделение е била д-р Плачкова, която е специализирала акушерство и гинекология. Тя има опит и от раждания в линейка и дори в домашни условия, защото работи и в Спешния център на Сливен.

За първи път обаче се случва бебето да излиза седалищно извън операционната. Време да стигнат до нея нямало.

Източник и снимка: https://www.24chasa.bg/